EDITORIAL – Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului

346

27 ianuarie e, an de an, o zi a comemorării victimelor Holocaustului şi-n Maramureş. E şi o zi de aducere aminte, când poporul evreu există prin istorisiri legate de vremuri mai bune, când în Maramureşul Istoric trăiau zeci de mii de evrei, împreună cu români, nemţi, ucraineni, slovaci etc..

La Vişeu de Sus, între cele două războaie mondiale trăiau circa 5.000 de evrei şi cam tot pe atâţia ţipţeri şi austrieci. Astăzi, cartierul german din Vişeu de Sus e mândria arhitecturală a comunităţii. Pe străzile orăşelului, vişeuanii auzeau zilnic vorbindu-se româneşte, idiş şi ţipţăreşte, era firesc deoarece integrarea multietnică se realizase şi se consolidase în timp. Prăvăliile Vişeului de Sus erau ţinute de evrei (în marea lor majoritate). Evreii Vişeului (şi evreii comunelor maramureşene, de asemenea şi evreii Sighetului) erau intelectuali, pantofari, croitori, muzicanţi, hamali, muncitori forestieri, ciobani şi agricultori. Reprezentau o parte consistentă a motorului economic al zonei, împreună cu ţipţerii şi austriecii!

Al doilea război mondial a făcut ravagii printre evrei. Ghetto-ul din Vişeu a adunat peste 12.000 de evrei din Maramureşul Istoric. În zilele de 19, 21, 23 şi 25 mai ale anului 1944, evreii zonei au fost deportaţi la Auschwitz. Ghetto-ul a fost condus de un colonel de tristă amintire al Jandarmeriei, Agyi Zoltan. Din miile de evrei ale Vişeului de Sus s-au întors doar 400 care, după instaurarea comunismului în România, au plecat în Israel. În urma acestora au rămas poveşti legate de prosperitatea zonei, amintiri nostalgice şi cimitire evreieşti. Maramureşul Istoric e plin cu cimitire evreieşti, majoritatea atent îngrijite.

Ghetto-ul a adunat evrei din Vişeu de Sus, Borşa, Moisei, Petrova, Poienile de Sub Munte, au fost 12.000 de suflete care şi-au înfruntat destinul crunt, ajungând în lagărele de concentrare naziste. La Vişeu de Sus e suficient să priveşti gara din care s-a plecat pe drumul fără întoarcere pentru majoritatea covârşitoare a evreilor zonei. Acolo trebuie să se ridice un monument al comemorării şi al aducerii aminte. Istoria evreilor aflaţi sub cizma Holocaustului e tragică!

Din nefericire, au rămas în zonă prea puţini evrei, în comunele din Maramureş lipsesc cu desăvârşire. Doar comemorând şi amintindu-ne de istorii cu evrei, venite dintr-o memorie pasivă, putem păstra o parte densă a istoriei vii legată de ţinutul Maramureşului Istoric. Asta s-a întâmplat şi în 27 ianuarie a.c..

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here