EDITORIAL – „Zâmbete de Prier” la Vișeu de Sus

168

Festivalul național de satiră și umor se află la ediția a XVII-a. În 3-4 mai a.c., sub bagheta lui Lucian Perța (președinte de juriu) s-au acordat premiile festivalului.

La secțiunea Epigramă, premiul I a mers la București (Laurențiu Ghiță), premiul II a ajuns la Cluj-Napoca (Eugen Albu) și la Gighera, Dolj (Janet Nică). Secțiunea Parodie i-a avut ca și câștigători pe: Vasile Larco – Iași (premiul I), Grigore Chitul – Bistrița (premiul II), premiul III acordându-se ex-aequo lui Ion Diviza – Chișinău și Nichi Ursei (Râmnicu Vâlcea). S-au acordat premii și la secțiunea Gazel, după cum urmează: Nicolae Bunduri din Brașov (premiul I), premiul II (ex-aequo) pentru Petru Ioan Gârda (Cluj-Napoca) și Elena Mândru (Iași), premiul III (ex-aequo) pentru Mirela Grigore (Buzău) și Carmen Cristina Ștefănescu (Craiova).

Au fost premiate următoarele volume de umor: 1. Cartea de epigrame: premiul I – Gheorghe Bîlici pentru volumul „Tăvălugul fericirii”; Grigore Chitul (premiul II) pentru „Ironii homeopatice” și premiul III – Corneliu Zeană pentru „Poeme spumante”. La „Cartea de proză umoristică”: Premiul I a mers la Mihai Sălcuțan cu “Ce-i lipsește milionarului” și Premiul II la Dorel Lazăr pentru „În povești cu țânțarii”. ”Cartea de poezie umoristică” a avut anul acesta un singur premiant: Maria Chirtoacă, cu volumul „Că(ță)ruța cu paiațe” (premiul I). Volum de antologie: (premiul I) – Mihai Haivas, „Cel mai iubit dintre epigramiști – Păstorel”.

Premiul pentru debut a mers la Liviu Goga, pentru volumul „În rând cu lumea” iar premiul pentru Opera Omnia la Vasile Larco, cu volumul „Nada râsului”. A fost acordat și premiul revistei „Colac peste pupăză” pentru Nelu Vasile cu „Înscris pe borna 70”. S-a acordat și Premiul Centrului cultural-social Vișeu de Sus lui Lucian Dobârtă.

Festivalul „Zâmbete în Prier” a adus și anul acesta la Vișeu de Sus „invazia” umoriștilor de pe plan național. Festivalul a fost o reușită, avându-i la cârmă, pe lângă Lucian Perța, pe dr. Anuța Pop – director al Centrului Cultural-Social Vișeu de Sus și pe primarul urbei, Vasile Coman Vărzaru.

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here