EDITORIAL – Workshop pentru cinstirea martirilor din temnițele comuniste

306

“Când am ajuns în lagărul din Baia-Sprie, ne-am întâlnit acolo, în curte, cu fețe cunoscute, colegi de suferință, în special cu cei din Aiud. Ne-am îmbrățișat cu toată dragostea, iar caralii nu știau ce să creadă. Vorbeau între ei: “uită-te, bă, la ăștia, parcă sunt niște sălbatici!”. După ce am început manifestările noastre de bucurie, s-au liniștit și ei, realizând că nu prezentăm niciun pericol. Veneam de la muncă în luna noiembrie. Vânt, frig, uzi la picioare. Pe jos, numai apă cu zăpadă și hai să facem numărătoarea deținuților. Acesta era lucrul ăl mai greu…” (Părintele Iustin Pârvu, în filmul documentar “Suferința din adâncuri”).

Am început acest text cu o mărturisire despre lagărul deținuților politici de la mina Baia-Sprie! Mâine (marți, 14 mai a.c.), va avea loc un workshop ce va marca Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste. Întâlnirea va avea loc în sala 59 a Facultății de Litere din Baia Mare (str. Victoriei nr. 76). ASCOR Baia Mare (președinte Maria Georgiana Chertiție) și Facultatea de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare sunt organizatori. Parteneri ai demersului sunt Asociația „Pro-Activ-Memoria” Baia-Sprie, Asociația „Om pentru om” Baia Mare, Biroul de Tineret al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, Asociația „Societatea de Studii Teologice din România” și Fundația „Arhiepiscopul Justinian”.

Workshopul se va deschide la ora 18.00. De la ora 18.20 se va proiecta filmul documentar „Suferința din adâncuri”, dedicat foștilor deținuți politici condamnați la temniță grea în coloniile de muncă de la minele din Baia-Sprie, Cavnic și Nistru. Vor fi prezenți și realizatorii filmului documentar: Ioan Chertiție și Mircea Mureșan și consultanții Răzvan Ștefan și Cătălin Grădinaru. Între orele 19.20 și 20.30, vor urma discuții despre film și dialoguri pe tema “memorie și identitate”, moderate de conf. univ. dr. Delia Suiogan și conf. univ. dr. Adrian Gheorghe Paul.

E de remarcat comitetul științific de organizare care-i are în componență pe prof. univ. dr. George Achim, conf. univ. dr. Delia Suiogan, conf. univ. dr. Mircea Ioan Fărcaș, conf. univ. dr. Adrian Gheorghe Paul, lect. univ. dr. Natalia Mihaela Lazăr, drd. Florin Vasile Pop, Alexandru Nicolici (președintele Asociației “Om pentru om” Baia Mare) și Ioan Chertiție (președintele Asociației “Pro-Activ-Memoria” Baia-Sprie).

E un eveniment de marcă, ce își așteaptă mâine un public numeros. Participanții care sunt “certitudini” ale evenimentului sunt: cercetători, studenți, masteranzi și doctoranzi.

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here