EDITORIAL – Voi candida la Primăria Băii Mari!

7063

Mulți locuitori ai Băii Mari, cu care am dialogat în ultimele luni, m-au întrebat de ce nu mă gândesc la o candidatură la primărie.

E plăcut să stai de vorbă cu oamenii. Dacă înveți să-i asculți ai foarte multe de învățat.

Trebuie să recunosc că am început să fiu atent la ce spun concetățenii mei, la felul în care-și duc existențele, la problemele lor. Am învățat, pas cu pas, că problemele lor sunt ale comunității noastre, ale orașului nostru și că problemele personale pe care le are un candidat la primărie n-au nicio relevanță.

Parcurgând o astfel de școală a vieților băimărenilor simți orașul tău, care palpită aproape invizibil, în fiecare zi, cu nemulțumirile lui, cu necazurile, cu tristețea și, arareori, cu bucuria lui.

Cetățeanul e cheia vieții acestui oraș. E ușor de exprimat această profesiune de credință a cetățenilor din Baia Mare. E greu, însă, să ți-o asumi chiar dacă, în urmă cu câteva sute de ani, orașul acesta și-a asumat-o, punând-o într-o efigie definitorie.

Baia Mare e orașul cetățenilor lui și când am înțeles acest lucru mi-a fost dat să-mi exprim decizia personală: „Voi candida la funcția de primar al Băii Mari pentru ca, împreună cu cetățenii, să construim orașul în care ne-ar place să trăim”.

Sunt cuvine pe care le-au spus mulți dintre candidați, probabil le vor spune și cei care vor candida în acest an.

Am plecat din viața politică în urmă cu câțiva ani din pricină că am realizat că viața politică e o pânză groasă de păianjen pe care dansează haotic (ca-n cântecelul din copilărie elefanții) câțiva indivizi ce-și spun politicieni. Și pânza nu se rupe și alți indivizi vin să completeze dansul acesta fără noimă. Așa e și azi politica românească. E ca pânza de păianjen pe care se dansează, fiind pe cale să se rupă.

Nu va rămâne nici măcar praful și pulberea din acest dans și din ruperea pânzei aceleia.

Locul, însă, în politică trebuie umplut. O generație mult mai responsabilă trebuie să vină în locul celei care stă să plece.

Omul politic, în comunitatea lui, nu-și mai aparține, aparține orașului. Sunt exemple relevante de primari ai Băii Mari. Ei se află în memoria acestui oraș.

Voi candida la funcția ori demnitatea aceasta iar ca primar al Băii Mari voi folosi doar exemplele pozitive și voi lua doar lucrurile bune ale înaintașilor pentru a le continua. Cu bună credință față de băimăreni, lucrurile se pot relansa.

Suntem un oraș asaltat de gunoaie, atât la propriu cât și la figurat. Va trebui să facem curățenie din adânc și până la suprafață.

Răspund aici și acum celor care m-au îndemnat să mă gândesc la o candidatură ca primar al orașului nostru. M-am gândit în ultimele luni.

Da! Voi candida pentru a fi un primar al Băii Mari prin care fiecare cetățean se va regăsi cu problemele vitale ale noastre, probleme care puse-n operă vor redeștepta speranțe.

E nevoie de acest restart pentru oraș și pentru cetățenii lui.

Cristian Corin CHERECHEȘ   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here