EDITORIAL – Vișeu de Sus – Asuaju de Sus sau un tur fără peripeții

207

În Asuaju de Sus, la “Primăria lui Boitor”, te afli într-o clădire de unde începe Centrul Civic comunal, ai tot ce-ți trebuie: instituții ale statului, școală, grădiniță ș.a.m.d.

Și aici a început amenajarea spațiului multifuncțional. Primarul s-a apucat de construit (nu el, cei care au câștigat licitația) o bijuterie de centru care se va putea piguli, întreține în așa fel încât mândria celor din Asuaj să fie acest spațiu unde să poți aduce invitați de aici și de aiurea fără să ai spaime ori să-ți pui întrebări de felul „Oare ce vor spune musafirii despre noi?”.

Primarul Boitor știe de ce are nevoie Asuajul, își cunoaște comuna în ansamblu și-n fiecare amănunt al ei, îl primărește de de vreo douăzeci de ani! În zilele acestea se afaltează, canalizarea și apa devin certitudini. Boitor a făcut zeci de drumuri la București. A învățat să bată doar la ușile care se deschid pentru nevoile Asuajului. E suficient să mergi pe drumul care leagă, peste dealuri, Asuajul de Odești și de Băsești. Un drum spectaculor, un drum „civilizator” legând așezări care nu visau să meargă peste deal: la Asuaj – sau peste deal la Odești.

E un an în care Boitor își dorește multe: „Vrem să deschidem șantier după șantier, anul viitor vrem să finalizăm investițiile, avem banii, nu ne rămâne decât să supraveghem calitatea lucrărilor, sunt mândru că putem să ne construim comuna pe care am visat-o cu toții, cu facilități ca la oraș și cu frumusețile naturii ca la noi în Asuaj”, ne-a lămurit primarul din Asuaj.

# Vișeu de Sus

Din Asuaju de Sus am mers în Maramureșul Istoric, tocmai la Vișeu de Sus. Aici îl găsim pe Vasile Coman (Vărzaru), primarul care a gândit o mică Europă civilizată în Vișeu, orașul lui. De la }ipțerai (cartierul german) și până la Valea Vinului, Valea Scradei și alte multe văi cu drumuri desfundate, cu drumuri care, în acest an, se află într-un proces amplu de asfaltare. Vișeu de Sus e un oraș ce se pregătește să inaugureze un spital performant, dotat modern și cu personal ultracalificat. Las „Mocănița” ca motor de dezvoltare a turismului din zonă.

Vărzaru e la al doilea mandat de primar din care mai are un an. Și-a planificat nemțește pașii pentru ca mâna „gospodarului” să se simtă în viața acestei comunități. Hotelurile și pensiunile la Vișeu de Sus sunt mai numeroase ca-n stațiunile turistice din Tatra Înaltă (granița dintre Slovacia și Polonia). Turismul a învățat oamenii că prosperitate se obține prin această activitate.

Și mai sunt multe de scris despre cultura din Vișeu, despre reprezentarea națională pe care o practică orașul în Franța (Croissy sur Seine) ori în Germania ș.a.m.d.

L-am găsit pe Vasile Coman (Vărzaru) extrem de agitat. Gestionează o situație de calamitate. Din 28 mai, după o ploaie cu vânt, vijelie care-n 20 de minute i-a făcut orașul de nerecunoscut, primarul evaluează stricăciuni, drame ale oamenilor rămași fără animale, fără acoperișuri la case etc, etc., etc.

Sub acțiunea forțelor naturii, primarul acesta ordonat, cu pași mici și clari pentru orașul lui, e debusolat. „Cam 70 de kilometri de străzi au fost afectate, a fost o rupere de nori cum n-am mai văzut, am o vârstă și vă spun că nici n-am auzit să se fi petrecut așa ceva la noi. Auzeam ori vedeam astfel de nenorociri pe la alții, prin alte țări, cu climă tropicală ori ecuatorială, noi am învățat de mici că trăim într-o climă temperată, propice dezvoltării civilizației umane. S-a schimbat situația și trebuie să ne adaptăm. Va fi dificil dar asta e. Avem pagube de vreo 10 milioane de lei”, ne spune Vasile Coman (Vărzaru).

La Vișeu de Sus e nevoie de vocația de a o lua de la început. De a repara stricăciunile și a merge mai departe cu dezvoltarea acestei comunități!

Marian ILEA      

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here