EDITORIAL – Vise pentru anul care a venit!

255

În 2020 ar fi de dorit ca noul guvern al României (condus de Ludovic Orban) să comunice puțin și la obiect. Eseurile despre muncă, pensii, plăți, măriri sau nu ale micilor și rușinoaselor pensii din România sunt bune la colocvii despre evoluția unei țări, a Europei sau despre geopolitică.

Un ministru apare la o conferință de presă cu „marfa care frige” pe masă și nu cu ce va fi peste douăzeci de ani!

Mai mult, povestea asta cu imposibilitatea statului de a mai suporta cheltuielile cu pensiile, raportul dintre câți muncesc și câți primesc pensii e cel puțin o inabilitate comunicațională.

Și-apoi îi spunem actualei ministrese de la Muncă un mic amănunt. În ultimii ani, problema cu „nu vom putea da pensii” și „să se înscrie românii la fonduri particulare de pensionare” care, cică, ar fi mai sigure se dezbate în toate țările occidentale. Nu e o descoperire a doamnei ministru, e o temă de discuție, nimic mai mult!

Așa că… mai puține eseuri guvernamentale și mai multe fapte ale acestui guvern.

Riscul de a irita românii care și-au pus imense speranțe în Guvernul Orban există! E bine ca miniștrii să cumpănească și să aibă discursuri temperate.

Când vorbesc despre România, politicienii români să nu vorbească despre un stat bolnav, gata să-și dea duhul. Pot vorbi despre o țară aflată în carantină, pe calea către însănătoșire. Dacă n-o vor face nu vor rămâne la putere.

Nu e nevoie de un guvern plângăcios, e nevoie de optimism guvernamental.

Am intrat în anul alegerilor (două runde) care pot defini coerent și sănătos țara asta!

În partea opusă a politicii se află PSD-ul care a promis tot ce se putea promite românilor și a eșuat.

Guvernul Orban are de urmat calea de mijloc!

Îi doresc acestui guvern să rămână cât mai mult la putere, spre folosul românilor.

Exemplul de urmat există. E Franța lui Macron în care protestele vestelor galbene au răsturnat și răstoarnă în fiecare zi strategia politică a guvernului.

Macron a încercat să conducă Franța de parcă ar fi fost nu o țară ci o bancă strict comercială. Francezii i-au spus, din stradă, că nu așa se pune problema în țara lor. Și bancherul a făcut pași înapoi. Din nefericire pentru acesta, va pierde alegerile din țara-i!

Lecția de politică aiuristică practicată în Franța trebuie s-o învețe guvernul Orban și ai lui miniștri.

Un ultim vis ar fi ca România să redevină o țară cu o voce coerentă și puternică în Europa. E nevoie de o diplomație puternică și nu de văitători. Aici ar trebui ca președintele României să pună piciorul în prag, că are în fișa postului domeniul.

Astea sunt vise și vor mai fi câteva. Guvernul Orban le știe iar noi nu dorim să-i dăm hrana unei guvernări de succes gata mestecată!

La mulți ani!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here