EDITORIAL – Vine criza economică în România

324

Când dispare Covid-19, când va fi un vaccin pentru acest nou coronavirus care a bulversat lumea nu se știe.

Se fac tot soiul de calcule, circulă zvonuri, fake-news-uri care, dacă au un grad de pozitivitate, au toate șansele ca mulți consumatori de informații de pe online să le creadă și să le transmită mai departe. Din nefericire, sunt greu de combătut. Așa că România s-a procopsit cu un haloimăs informațional toxic.

Ce se poate scrie despre acest subiect e că vom fi chinuiți până-n vara anului 2021 de acest nou coronavirus cu care vom învăța să conviețuim în timp ce ne vom imuniza comunitar.

Microbiologii estimează că până-n iunie a.c. 30-40% din oamenii planetei vor fi posesori ai anticorpilor, imunizându-se mulți fără să aibă habar că au făcut boala.

Evidența aceasta defectuoasă se datorează lipsei de teste și de testări.

Politicienii relativ responsabili spun că ne aflăm către punctul de sus al acestui val pandemic. Molnar Geza, reputat epidemiolog clujean, recunoscut pe plan mondial ca atare, zice că suntem pe platoul de vârf al pandemiei în România și că vom sta acolo, urmând să coborâm, rezolvându-se astfel acest prim val pandemic.

De aproape două luni, românii care n-au nici în clin și nici în mânecă cu epidemiologia stau în case, practică distanțarea socială și așteaptă ca să se termine acest coșmar. Cu ce costuri stau în case?! Mulți se vor alege cu depresii (de parcă aveam puține depresii în țara asta), în timp ce foarte mulți nu mai au locuri de muncă și slabe speranțe să mai aibă. Din disperare, pleacă zeci de mii de români la cules sparanghel ori ceapă în Germania, Olanda, Franța. Și vor pleca și mai mulți. Foamea îi trimite pe alte meleaguri.

Revenind la economie, e de spus că, într-o lună, zeci de mii de firme au pus lacătul. Milioane de șomeri (aflați în șomaj tehnic) nu știu cum să-și ducă soarta, închiși în case. E o bulibășeală de nedescris. Mai lipsește doar funia ca deziluziile să fie împlinite.

Ocupați cu gestionarea în regim de ordonanțe militare a Covid-19, cei de la guvernare n-au făcut nimic, chiar nimic, pentru viața economică a națiunii! Nu au programe de restart sau poate le țin ascunse prin birouri.

În cazuri de maximă criză economică, pe parcursul secolului douăzeci, țări stăzi dezvoltate au restartat propriile economii naționale deschizând șantiere imense pentru construcția de autostrăzi. Prin metoda aceasta au revigorat economia de joc în sus și cu succes.

Autoritățile din România pot gândi un program care să rezolve construcția autostrăzilor rămase de „râsul curcilor” în ultimii treizeci de ani. Finanțări se găsesc prin credite luate de la BEI sau finanțări UE.

Problema constă în alegerea celor care vor construi astfel de obiective: trebuie să fie români de sus și până jos, de la Tanda până la Manda, altfel nu se va revigora nimic! Românii vor continua să culeagă sparanghelul ori ceapa nemților.

De asemenea, pe lângă autostrăzi se pot construi două-trei obiective mari, cu perspectivă în România.

Problema e dacă cineva din guvernarea asta, a distanțării sociale, are curaj și autoritate pentru a restarta în acest spirit ceea ce s-a distrus în două luni de zile!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here