EDITORIAL – Vin alegerile europarlamentare!

330

An cu alegeri va fi (este) anul douămiinouăsprezece. Cu câtă experienţă avem noi, românii, în “democraţie”, ştim că, într-un astfel de an, “nici iarba nu creşte”, decât dacă dă dispoziţie partidul aflat la guvernare. “Pâinea şi cuţitul” în astfel de momente se află la Palatul Victoria, şi nu la Palatul Cotroceni.

De la primul Palat (carevasăzică) se vor da directive, OUG-uri şi alte decizii menite să trezească în români dorinţa de a vota pe cei care dau câte ceva. De dat dă şi va da alianţa PSD-ALDE. În cheia aceasta e de citit recenta declaraţie a lui Liviu Dragnea: “Mai tăiem de la serviciile secrete bani bugetari şi-i îndreptăm către Vitamina D, pentru copiii noştri, care au nevoie de aceasta să crească mari şi frumoşi şi nebolnăvicioşi şi mai dăm şi la cei care au diabet!”.

E o declaraţie de sorginte electorală şi populistă. E o declaraţie care ne arată cam cum va merge PSD-ul în campaniile electorale. Doi ani de populism o să avem permanent surprize precum “Vitamina D pentru copii” ori programe pentru diabet. Bine ar fi să se rezolve şi “şchiopul rău de tot”, program pentru cei care suferă, în România, de cancer şi mor cu zile, din lipsă de medicaţie. Sigur că Sănătatea ar trebui să se afle pe primul loc în România. Numai că… de la declaraţii la realităţi calea e lungă! E suficient să vedem cum gripa face ravagii printre români, iar ministrul vorbeşte de vaccinurile salvatoare şi vaccinurile astea nu-s de găsit!

Bună treabă cu Vitamina D pentru copii, domnilor de la guvernare, dar mai întâi rezolvaţi problema sinistrei gripe din iarna asta!
Nu e suficient să spuneţi pe la televizor că vaccinurile sunt salvarea în lupta împotriva flagelului şi să puneţi oamenii să caute disperaţi ceva ce nu se găseşte! Bun! Populismul va fi al guvernanţilor. În 2019, sunt două runde de alegeri (europarlamentare şi prezidenţiale), iar în 2020, vin alegerile generale şi locale. De rezultatele acestor alegeri depinde spre ce o va cârmui România!

Populismul PSD-ALDE de sorginte electorală e contracarat (?) de o dreaptă politică fărâmiţată. De la PNL şi PMP până la USR şi Cioloş sau Ponta, agitaţia e mare, dar felul în care se va aborda bătălia electorală e neclar. Cam asta e! Peste trei luni sunt europarlamentarele, de obicei participă doar nucleele dure ale partidelor. Opoziţia politică poate câştiga doar dacă va convinge mase mari de oameni (şi nu nucleele dure ale electoratului) să participe la vot. Deocamdată doar la PSD se mişcă apele electorale, în rest sunt chestiuni organizatorice.

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here