EDITORIAL – Victoria zdrobitoare a unui român în Parlamentul European

302

Ironizat, uneori criticat grosolan, alteori apreciat tandru, un transilvănean a intrat în politica vremurilor sale și ale noastre tocmai în România. |ntre timp, în jurul lui, alți mulți trepăduși de-ai locului ziceau că fac politică performantă. Äia au cam dispărut.

Cel despre care scriu e Dacian Cioloș din Pericei (județul Sălaj), dintr-o familie de cultivatori de ceapă, mai ales roșie (nu e niciun apropo legat de politică). A fost comisar european pentru agricultură, prim-ministru al Guvernului României într-o situație de criză profundă a politicului național. Pentru presa bucureșteană pare un personaj misterios, apt de a se construi în juru-i o pleiadă de legende.

Cioloș a intrat în politică greu. Omul „s-a lăsat greu“, cunoscând spiritul latin al conaționalilor săi, spirit în care bârfa e suprema valoare a societății. Cu USR-PLUS, Dacian Cioloș a câștigat (inclusiv un mandat de europarlamentar)! N-a stat la taclale dâmbovițene, s-a apucat să-și fructifice mandatul oferit de români și, deunăzi, a ajuns lider de grup în Parlamentul European (noul grup liberal Renew Europe)! E al treilea grup politic ca mărime și importanță din PE, având 106 eurodeputați. 65 dintre ei l-au votat pe Dacian Cioloș ca președinte.

Și, uite-așa, copilul Periceilor a ajuns primul român care se află în fruntea unui grup al PE („motorul“ care a generat acest grup este partidul lui Emmanuel Macron). Candidatura lui Cioloș la președinția grupului a fost susținută de Franța! Și, uite-așa, Dacian Cioloș obține un succes uriaș în PE, un succes al României la Bruxelles. Din toată această poveste rezultă că „nimeni nu e profet în țara lui“ dar dacă e o certitudine în domeniu face carieră pe plan european.

Sunt multe exemple de români care au trăit în domeniile lor „drame și bârfe“ românești, plecând din România și uimind Europa (care nu pricepe, și n-are cum, de ce românii se leapădă de valorile lor umane). Nu e un text elogios acesta. E un text al unui transilvănean despre succesul european al altui transilvănean (vecin de județ, Periceiul e aproape mejdaș cu Băseștiul și e o prezență anuală și activă la Târgul cepelor, din Asuaj!).

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here