EDITORIAL – Vești bune despre dezvoltarea orașului Baia-Sprie

221

“Pentru Baia-Sprie răsare soarele încă de la începutul anului 2020”, ne spune Alin Sebastian Bîrda, primarul orașului.

“Bugetul acestui an, pentru oraș, este de 51.476.000 de lei, față de anii trecuți, când aveam 16-17 milioane de lei”, continuă primarul.

Pornind de la această zicere, e firesc să existe entuziasm investițional dublat de numeroase proiecte de dezvoltare necesare în urbe.

La cofinanțări de proiecte, autoritatea locală a stabilit cca 22 milioane de lei.

Certitudini sunt într-un proiect care țintește reducerea emisiilor de carbon, în cadrul căruia se vor achiziționa și autobuzele hibrid, în număr de nouă. Se modernizează astfel transportul în comun și se dezvoltă coerent pietonalul din centrul istoric al Băii-Sprii. E un program derulat prin POR, urmând ca în această săptămână să se semneze contractul pentru achiziția autobuzelor hibrid.

De asemenea, o investiție necesară care a ajuns certitudine e construcția halei de lactate din piața din centrul orașului (AFIR), contractul de execuție fiind gata.

Cât privește contractul de mobilitate urbană cu pista de biciclete și cartierul din vecinătate din proiect devine certitudine. Anul acesta între Baia-Sprie și Baia Mare se va circula cu bicicletele.

Din dialogul cu primarul Băii-Sprii mai desprindem proiectul pentru modernizarea grădiniței cu program prelungit, cu construcția unui corp nou dotat inclusiv cu o sală de mese.

Dezvoltarea centrului de permanență privind serviciile medicale se află în dezvoltare și modernizare. Urmând ca dotarea cu aparatură medicală nouă să se realizeze în cadrul unui proiect transfrontalier cu orașul Dolina, situat la granița dintre Ucraina și Polonia. E un proiect de 300.000 de euro, din care 120.000 pentru orașul Baia-Sprie.

Tot ca proiect transfrontalier se dezvoltă și Căminul de vârstnici.

Despre finalizarea modernizării Casei de Cultură din oraș (fostul Hotel Corona) e de spus că în 25 aprilie va avea loc inaugurarea acestei investiții cu un bal de societate în scop caritabil. Se reia, astfel, o veche tradiție a orașului, legată de organizarea în scop caritabil a unor evenimente importante pentru oraș.

Primarul Bîrda ne spune că prinde contur și proiectul unui centru multifuncțional (socio-cultural) finanțat prin POR pentru zona cu vechiul cinematograf și vechea poștă. „E un proiect care finalizează fericit recuperarea în cheie modernă a întregului centru istoric băiesprian, păstrându-se spiritul și farmecul dat de vechimea acestuia”, zice primarul.

|ntr-o astfel de efervescență investițională nu e de mirare că tineri plecați în lumea occidentală revin în Baia-Sprie să se apuce de investiții noi. Politica economică practicată la Baia-Sprie încurajează puternic acest fenomen de recuperare a forței de muncă și ideilor tinerilor reveniți în oraș.

Baia-Sprie devine un oraș în dezvoltare din care va dispărea dezolanta denumire de „oraș dormitor”.

E o lună februarie în acest oraș plină de efervescență.

Autoritățile își doresc ca povestea „Frumoasa Spria” să reapară tipărită în volum pentru ca generațiile tinere să cunoască și această legendă a Băii-Sprii.

Marian ILEA 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here