EDITORIAL – Vernisajul tinerei generații în arta plastică băimăreană

536

De ani buni, Tiberiu Alexa (istoric de artă, chiar critic al domeniului) conduce o instituție culturală definitorie în cultura județului, Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, și o face cu nerv și aplicat. A imprimat un flux tineresc (chiar dacă se îndreaptă cu pași repezi „biologic” către vârsta pensionării!

Apariția istoricului de artă la cârma muzeului a fost un câștig clar pentru mișcarea artistică extrem de puternică din zonă. De remarcat și felul în care actuala conducere a CJ Maramureș a răspuns pozitiv unei politici coerente de achiziție de lucrări de artă!

|n acest context trebuie privită apariția tinerilor artiști în peisajul de profil, tineri care expun în sala clasică de expoziții a Muzeului de Artă. Sâmbăta ce tocmai a trecut (în Noaptea albă a muzeelor), de la ora 20.00, a avut loc vernisajul unei expoziții cu un titlu ambițios: „Noua școală de pictură de la Baia Mare – Contextul academic 2000-2018”.

E în regulă să vorbim despre o „nouă școală” dacă luăm de bune spusele lui Tiberiu Alexa: „E o perioadă de optsprezece ani de când la Baia Mare există o facultate de artă”! Greutatea conceptului urmând să apese pe absolvenții acestei școli superioare de artă.

Ioan Anghel Negrean (pictor consacrat al „vechii școli de pictură”) a făcut o selecție a absolvenților, tineri și mai puțin tineri, fiecărui artist revenindu-i câte o lucrare la „expus”. Curatorul expoziției și cel care răspunde de calitatea actului artistic din expoziție este pictorul „vechii școli băimărene de pictură”.

Am ales să particip la vernisaj (la invitația Anei Maria Nagy) și bine am făcut. E un soi de suflu tineresc în expoziție, o artă bătăioasă pentru Baia Mare, arta unor tineri într-ale picturii (indiferent de vârsta pe care o au).

Lucrările expuse sunt „lucrări de disertație masterală” coordonate (unele) de către curatorul expoziției. Cei care expun au devenit între timp (de la absolvire) membri ai filialei băimărene a UAP România.

Expun următorii (în ordine alfabetică): Octavian Butean, Cristina Busuioc, Iolanda Gherghel, Silviu Gheție, Raluca Grigoriu. Alin Hereș, Călin Ițoaie, Alina Modârcă, Anamaria Nagy, Irina Oțoiu și Szilard Szekely. Pe câțiva dintre aceștia îi cunosc: Silviu Gheție (a fost fotoreporter în presa scrisă începând de la cotidianul „Clipa”, ajungând un foarte cunoscut artist fotograf pe plan european!) sau Anamaria Nagy ( o remarcabilă creatoare de modă și scenografă cu un amplu simț artistic, lipsit de orice inhibiție – asta fiind calea către o artă competitivă!). Pe alții i-am întâlnit doar la vernisajul expoziției cu câte o singură lucrare.

Vă invit să treceți pe la expoziția de la Muzeul de Artă care va fi deschisă până la sfârșitul lunii iunie! Programul de vizitare e de marți până duminică (în fiecare săptămână), între orele 10.00 – 16.30. Merită!

Marian ILEA  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here