EDITORIAL – Vasile Coman Vărzaru, ca un Robinson Crusoe al Vișeului de Sus

3199

Primarul Vișeului de Sus, Vasile Coman (Vărzaru) vine dintr-o lume a business-ului direct în administrație. A trebuit să schimbe regulile de management. De la a administra o firmă, pentru a obține dezvoltare și profit, la a administra o comunitate de tradiție, pentru a obține dezvoltare și umanitate, căile de acțiune sunt diferite.

Vărzaru a prins a descoperi Vișeul de Sus din perspectiva primarului. De vreo șase ani, e ca Robinson Crusoe, ce trăiește pe o insulă a administrației locale.

“Vișeul de Sus e un orășel întins, lat și lung, cu “pâlcuri” de case izolate pe dealuri, înspre munte, unde legătura cu zona urbană era greu de realizat. Am găsit acolo oaze de viață rurală, în care oamenii trăiesc din ceea ce produc pe pământurile lor. Am pledat pentru a-i lega de civilizația urbană. Primul lucru ce trebuia făcut era drumul asfaltat, cu canalizare și rețele de apă, apoi curentul electric”, spune primarul.

“Încet, încet, s-au rezolvat multe dintre problemele izolării”, continuă acest Robinson Crusoe al secolului douăzecișiunu.

Și tot încet, încet, Vărzaru a prins să-și cunoască istoria orașului și orașul prezentului. S-a apucat de refăcut drumurile pitorești ale Țipțeraiului. Îi spune Țipțeraiului Cartierului German. Acolo, a asfaltat deja 5,1 kilometri de drum din cei 9,1 kilometri pe care îi are cartierul ce a fost o vreme (în imperiu) motorul de dezvoltare al economiei oralului.

Toamna aceasta, la Vișeu de Sus, se muncește (din fonduri europene) la reabilitări de școli, creșe, o grădiniță cu patru grupe, infrastructura pentru transportul public local, unde se vor folosi mașini hibrid.

De asemenea, Vișeul lui Vasile Coman Vărzaru va avea un bazin de înot multifuncțional, o bază sportivă extinsă cu două terenuri de fotbal și tenis.

Spectaculos pentru luna octombrie a fost faptul că, în medie, Mocănița a adus pe Valea Vaserului, zilnic, turiștii, făcând câte trei curse pe zi. Au fost și zile cu câte cinci astfel de curse. E un interes crescut din perspectivă turistică pentru acest spațiu excepțional!

“Pariul cu dezvoltarea turismului cu ajutorul Mocăniței a fost câștigat pentru vișeuani”, spune primarul așezării.

O recentă și necesară investiție are loc la Spitalul Orășenesc. E în derulare modernizarea acestuia, printr-un proiect în valoare de 2,3 milioane de euro, doar pentru ambulatoriul nou! Spitalul de tip pavilionar greu de întreținut și cu un flux medical imperfect va dispărea atunci când pavilioanele lui vor deveni o amintire, și-n locul acestora va fi gata o clădire mare și modernă. Este vorba despre derularea unui proiect în valoare de 8 milioane de euro, prin CNI, Ministerul Sănătății și fonduri europene. Acest proiect se află în execuție!

“Pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, vom avea acțiuni de sărbătoare în oraș și un microbuz cu vișeuani se va deplasa la Alba-Iulia, pentru a aduce un omagiu marilor creatori ai României Mari”, încheie Vasile Coman Vărzaru un dialog scurt, plin de proiecte în derulare, de realizări și de șantiere pe care urmează să le deschidă în anul 2019!

Marian ILEA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here