EDITORIAL – Valea Vinului iese din anonimat la Vișeu de Sus

392

Valea Vinului este o zonă mirifică a Vișeului de Sus care rămăsese parcă uitată în istoria acestui oraș. Legătura dintre oraș și o zonă turistică prin excelență se făcea până acum pe un drum ca de țară, forestier etc. Fost-au administrații locale care s-au făcut că uită cât potențial turistic există acolo.

Am stat de vorbă cu primarul Vișeului de Sus, Vasile Coman Vărzaru, despre felul în care s-a gândit strategia ce ține de străzile orașului, de felul în care se introduce canalizarea și apa în Vișeu de Sus.

„Una dintre prioritățile acestei administrații locale este asfaltarea drumului ce leagă orașul de Valea Vinului”, ne-a spus Vărzaru. „Am pornit asfaltarea aici pe o porțiune de drum, au mai rămas 4,7 kilometri de asfaltat până în centrul Văii Vinului, de acești kilometri ne ocupăm acum. Asfaltul va fi până în centrul acestui cartier al Vișeului. Vom obține o zonă turistică complementară pentru turismul din Vișeu. Legătura realizată astfel deschide multiple posibilități de dezvoltare cu spații de cazare (pensiuni și hoteluri). E un proiect care se apropie de finalizare și care aduce confortul european și în Valea Vinului”, ne-a mai spus Vărzaru.

|n Vișeu de Sus se asfaltează în continuare străzi, orașul având o față nouă, modernă.

Cât privește Mocănița, care este un obiectiv turistic internațional, aceasta funcționează cu maximum de putere. Spațiile de cazare trebuie mărite, locurile de cazare pe care le asigură orașul sunt, deocamdată, insuficiente.

|n ultimii ani, Vișeul de Sus are mii de turiști străini. Este o adevărată stațiune turistică, despre care se vorbește în întreaga lume. Un drum cu Mocănița a devenit o țintă turistică a zeci de mii de oameni care vin din Noua Zeelandă, Australia, SUA, Japonia și Europa.

La Vișeu de Sus au apărut și hoteluri de lux pe lângă numeroasele pensiuni care au pornit dezvoltarea unei economii rurale, ceea ce produceau gospodăriile de subzistență s-a dezvoltat și familii numeroase trăiesc din această activitate multiplicată datorită activității turistice. Vișeul de acum câțiva ani nu seamănă cu Vișeul de astăzi.

Au fost necesare investiții în spitalul din Vișeu care devine o „uzină de sănătate” pentru așezările de pe Valea Izei și cele de pe Valea Vișeului.

O adevărată efervescență a transformat zona în mod radical. Vișeu de Sus, continuând cu Borșa și apoi Moiseiul, e un spațiu al turismului care exploatează ceea ce exista și înainte: bisericile de lemn monumente istorice și prin legătura cu un drum de calitate, Borșa – Iacobeni, deschide un orizont de dezvoltare complex pentru mănăstirile Moldovei.

La Vișeu de Sus chiar s-au întâmplat lucruri excelente într-o strategie de dezvoltare intuită de Vărzaru și pusă-n practică cu mare forță!

Marian ILEA 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here