EDITORIAL – Vaccin pentru noul coronavirus

242

Soluția pentru “virusul” care își face de cap prin lume e reprezentată de apariția unui vaccin, care vaccin se află în diverse faze de cercetare în foarte multe laboratoare de profil în care sunt angrenați mii de oameni de ștință.

De fapt s-a pornit o competiție pentru cel care va câștiga acreditând pe piață vaccinul!

Sunt 70 de formule de vaccin aflate în diverse stadii. Sunt câteva formule gata să intre în testări. E nevoie de voluntari care să fie folosiți. De asemenea, mai sunt alte 38 de formule de viitor vaccin gata să intre în faza de cercetare.

Lumea științifică a apăsat pedala de accelerație, semn că problema de bază în lume o constituie vaccinul împotriva noului coronavirus. E posibil ca-n zece luni de zile această bătălie să fie câștigată de lumea științifică. Până atunci vor apărea formulele de tratament viabile care vor înlocui tratarea simptomelor, tratând boala pe care o produce noul coronavirus.

Mesajele care se dau dinspre virusologi încearcă să vină în întimpinarea întrebărilor pe care și le pun peste șapte miliarde de oameni și anume: noul coronavirus nu e făcut în laborator, nu e armă biologică, provine de la lilieci (cu sau fără altă gazdă până să ajungă la om); gradul de periculozitate constă în ușurința cu care se răspândește prin strănut ori tuse; boala o face într-o formă ușoară cel care are o stare de sănătate destul de bună, formele grave ale acestei boli ajung acolo unde sunt persoane cu multe alte boli ce trebuiau gestionate, acestea fiind de obicei mai în vârstă, cu o imunitate inițială scăzută!

O altă chestiune spinoasă e legată de imunizarea prin boală. Anticorpii persistă după ce s-a făcut boala sau nu!? Răspunsul celor avizați e că organismele care s-au vindecat produc anticorpi, fiind păzite de o altă infecție cu noul coronavirus timp de maximum doi ani!

Despre imunizare comunitară, care e o formă de stopare a bolii lăsând oamenii să facă boala și să se vindece, există un singur exemplu elocvent, cel al Suediei. Virusologul șef al acestei țări a fost criticat pentru punerea în practică a acestei metode (de care s-a uzat la gripa spaniolă din anii 1918-1919), a anunțat că în zone populate din Suedia apare „imunizarea de turmă”.

Fiecare țară din Europa a aplicat metode proprii în această bătălie. Se acceptă, îndeobște, de către toată lumea că doar vaccinul va aduce liniște comunitară.

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here