EDITORIAL – Una-i una și alta-i alta!

331

Titlul textului nu e ambiguu! Se referă la raportul dintre politică și administrație în țările civilizate. Păi, p-acolo administrație se face în ciuda politicii, care politică se poate face (mai nou se face) în ciuda cetățenilor țării. Fără administrație nu se poate, nimic nu funcționează. Societatea ideală ar fi definită ca: una-i una și e administrație!

Să revenim la oile noastre naționale și la județul nostru măcinat de orgolii, de vaiete și de urlete. Aici principiul din titlu nu funcționează deoarece nu există administrație fără politică. Îndeobște se admite acest lucru, se consideră axiomatic acest lucru, drept care trebuie să câștigi politic funcția din administrație. Și-atunci e firesc ca tot politic să ți-o păstrezi. Și cum politica se face prin voturi și voturile se obțin de la cetățeni, oamenii politici solicită aprecierea cetățenească de la urne o dată la patru ani. Anul acesta și următorul vor fi plini, patru scrutinuri electorale cu bătălii „la baionetă”.

A te impune în ochii electoratului e sinonim cu a da cel mai tare cu parul pentru a convinge cetățenii. Așa cred oamenii politici și-n județul acesta plin de năduf. După ce se vor termina scrutinurile electorale, politicienii se vor aduna din nou, împreună. Oameni pe care aveai impresia că nu-i vei mai vedea niciodată împreună vor sta liniștiți pe terase, cu berile dinainte, spunându-și: „Hai, bre, că a fost campanie electorală, mi-ai mai zis-o și tu, nu m-am lăsat nici eu!”. Pentru omul simplu, felul acesta de a privi lucrurile nu există! Cetățeanul se uită aiurit la oamenii politici, nu-i înțelege, i se face lehamite și schimbă direcția de mers, mai precis o ia la sănătoasa! În urmă cu un an aș fi scris despre acești oameni politici fără milă dar și fără ranchiună. Aș fi scris apăsat despre „animalul politic carpato-danubiano-pontic” ca despre o ciudățenie în peisajul politic european.

Astăzi, văzând ce se întâmplă în politica europeană, cum se răstoarnă valorile și cum se râde de ideologii nu scriu ci mai mult descriu! Din haloimăsul electoral ce se pornește pentru alegerile europarlamentare oamenii simpli vor câștiga praful de pe tobă! Câțiva aleși (vreo 30) vor pleca din România la Bruxelles și vor avea timp de cinci ani lefuri ori indemnizații de zeci de mii de euro fiecare! Merită votul cetățenesc cei care vor merge ca europarlamentari români în Parlamentul European? Păi, atât cât merită atât vor obține din partea electoratului. Din tot ce se vântură în politica din județ rămâne administrația. Adevărații oameni politici sunt, de fapt, cei din administrația comunelor și orașelor din județ. Aici se adaugă și consilierii locali ori județeni. Dinspre ei merg motoarele de dezvoltare economică înspre oamenii simpli. Ei contează în ochii comunităților lor.
Numai că… „una-i una și alta-i alta” nu funcționează la noi. Aici regula e una-i alta și alta-i una! Tocmai de aceea avem alegeri și ridicole bătălii.

P.S. Tocmai când încheiasem textul, de fapt, mă pregăteam să-l închei, sună telefonul. Văd numărul, recunosc un om politic aflat în administrație, îi răspund și-mi spune: „Bine, domnule Ilea, dar banii vin în județ de la guvern, care guvern e politic, noi depindem de banii aceia care pot duce la dezvoltarea comunelor, orașelor județului! Dacă-i primim putem fi criticați, înjurați ori lăudați, dacă nu-i avem rămân doar vorbele, nefericitele vorbe ale ultimilor ani în județul nostru. Nu poți face administrație fără bani și județul e rămas în urmă la zeci de investiții, așa că administrație fără politică nu se poate! Eu mă consider om de administrație și apoi om politic, am învățat ani buni administrația și vă spun că ne analizați cu o anumită răutate. Poate nu cunoașteți nopțile în care ne frământăm ca să reurnim căruța administrației, dimineața, peste tot prin județ”. Discuția se încheie brusc. Am și finalul textului de azi. Dialogul cu omul din administrație care vine din politică se potrivește câtorva lideri din Maramureș care, paradoxal, sunt cei mai viabili oameni politici angrenați în administrația din județ.

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here