EDITORIAL – Un Sfânt Crăciun de două feluri

282

Sfânta sărbătoare a Nașterii Mântuitorului, la care adăugăm Revelionul (ce o să vină) ne arată că până și la marile sărbători ale anului avem două feluri (soiuri!) de cetățeni care muncesc în țara asta! Sunt cetățenii angajați la stat și cetățenii care muncesc în segmentul unei economii de sorginte (relativ!) capitalistă!

Bugetarii (cei ai statului și ai guvernelor, care-or fi alea!) au sărbători creștine și un Revelion de pomină. Au voucherele de concediu care, de au rămas nefolosite, se vor utiliza vreme de două săptămâni prin stațiunile turistice ale patriei. Două săptămâni, acești oameni plătiți de la buget vor sărbători mai abitir ca-n vremurile unui comunism idiot de până-n ’89! Două săptămâni de libere fac cât un concediu bun pe vreme de vară. Bugetarii sunt, astfel, cetățenii speciali ai guvernărilor! Ei habar n-au că trăiesc în mijlocul unei mase uriașe de cetățeni care vor munci „pe rupte” imediat după Crăciun și vor mai avea două zile libere și de Revelion.

De ce sunt atât de speciali acești bugetari care trăiesc în mijlocul nostru? Poate ne explică premierul Orban! Nu de alta dar de la fosta Viorica Dăncilă nu mai avem a cere explicații! Doamna aceasta, PSD-ul și Dragnea au consolidat zona bugetară a nației pentru a o folosi în segmentele de timp electorale! Numai că… bugetarii au votat așa cum nu se așteptau Dăncilă ori Dragnea.

De când au apărut lefurile mari plătite de la buget (lefuri care au adormit spiritul concurențial capitalist) cum e câte o sărbătoare apare guvernul care o leagă de alte două-trei-patru zile libere ca bugetarii să plece în vacanțe, să-și poată cheltui lefurile!

Că s-a schimbat guvernul nu e niciun bai! Bugetarii au primit două săptămâni de vacanță de Crăciun și Revelion.

Sindicatul hotelierilor și ce-or mai fi în acesta a cerut onor guvernului ca bugetarii să aibă zile libere cât mai multe, să poată ajunge în stațiuni turistice ca să nu moară turismul de iarnă în patrie! {i guvernul, confruntat cu această solicitare, a dat (că nici în pix nu l-a durut) două săptămâni de vacanță pentru bugetari!

Așa că… în capitalismul românesc din acest final de an am avut două feluri de Sfânt Crăciun! Cel al bugetarilor și cel al oamenilor de rând!

Puterea politică s-a schimbat dar vechile metehne au rămas. |n rest, și pentru restul românilor nebugetari, Sfântul Crăciun s-a sărbătorit în spirit creștin între vecini, prieteni, amici (toți nebugetari).

Să plece în vacanță un nebugetar e imposibil. Capitalismul românesc a oferit cetățenilor simpli două-trei zile libere și gata! La muncă!

Nu de alta dar mica noastră economie de piață trebuie să producă bani în visteria țării pentru ca Guvernul Orban să poată plăti cu vârf și îndesat lefurile bugetarilor plecați în vacanțe de Sfintele Sărbători. Și, uite-așa, și-n anul acesta Sfântul Crăciun românesc a fost de două feluri…

Marian ILEA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here