EDITORIAL – Un ianuarie geros și fără zăpadă în Satulung, Asuaju de Sus și Băsești

258

Nu ninge nici în Țara Codrului și Țara Chioarului (două „țări” care îndeobște funcționează împreună din perspectivă culturală). Preocupările administrației locale a comunelor sunt numeroase și-n privința investițiilor anului 2020, a bugetului care va fi repartizat acestor localități dar… în același timp primarii își pun probleme de finețe legate de un altfel de viitor al comunelor lor!

Joi, 17 ianuarie a.c., am ajuns în Asuaju de Sus, Băsești și Satulung.

#Asuaju de Sus

Primarul Vasile Boitor, unul dintre primarii cu cea mai amplă experiență, aflat la al șaselea mandat, trăiește o neliniște, justificată. „Am avut anul trecut șase nașteri și 20 de decese, dincolo de bugetul pe care-l va avea comuna, buget care va fi cu puțin mai mic decât anul trecut. Mi se pare îngrijorător faptul că, de la 2800 de locuitori, Asuajul de Sus a ajuns astăzi la 1461 de locuitori, în perioada ce a trecut din 1990 și până astăzi. Cu raportul pe care-l avem astăzi între nașteri și decese, la care mai adaug plecarea unor asuajeni în străinătate în căutarea unei vieți mai coerente, locuitorii vor fi tot mai puțini. Pe de altă parte, noi gândim în administrația comunală investiții cât mai multe deoarece le facem pentru oameni și oamenii comunei sunt tot mai puțini”, ne-a spus Vasile Boitor.

Lăsând aceste îngrijorări deoparte, primarul a punctat: „Ca excedent bugetar trecut din 2019 în 2020 ca bani de investiții din bugetul local, avem nouă miliarde de lei. Așa că vom porni la vopsirea pereților școlii, la refacerea clădirii, pentru a moderniza spațiile de învățământ. Pe de altă parte, vom atribui prin licitație execuția capelei bisericii, o dorință mai veche a noastră, pe care o vom realiza cât mai repede deoarece bugetul local ne permite și această investiție de suflet”!

#Băsești

Ioan Călăuz, primar în Băsești, cu vechime în această demnitate locală, e preocupat de terminarea procesului de refacere a primăriei (care a ars în iulie, anul trecut)!

Casa George Pop de Băsești e finalizată în proporție de 95%, ceea ce dă certitudini că-n primăvară va fi o casă memorială în funcțiune. Se mai identifică fonduri pentru a pune-n practică teatrul de vară din grădina casei memoriale.

De asemenea, mănăstirea catolică cu hramul prim „Adormirea Maicii Domnului” și hramul secund „Sfântul Gheorghe” va beneficia de o parcare mare, al cărui proiect e definitivat. „Pentru corpul de chilii al mănăstirii s-a turnat fundația, urmând ca din primăvară să se ridice chiliile”, ne-a spus primarul Ioan Călăuz.

#Satulung

La Satulung, cu primarul Bujorel Vasile Mureșan e o plăcere să stai de vorbă. Cunoaște în amănunt administrația locală a ultimilor 30 de ani. N-a fost ușor dar, cu umor și peste picanterii, comuna a făcut pași pentru dezvoltare.

„În perioada asta se continuă la lucru în interior la grădinița de lângă primărie. Avem de analizat și câte locuri s-au valorificat conform obligațiilor de concesionare în cartierul tinerilor din comună. Cei care nu au construit și se vor retrage din acest proces de dezvoltare imobiliară urmează a fi înlocuiți de către alți solicitanți. Noi vom construi drumuri și utilități pentru acest cartier. Trebuie să punem marcaje și semne de circulație. Apoi vom începe canalizarea cu Baia Mare în aglomerarea urbană existentă”, ne-a spus Bujorel Mureșan.

În Satulung se va realiza alimentarea cu apă în Arieș, Finteușu Mic și Fersig. Aici sunt și terenuri pentru bazinele tampon la Arieș și Finteușu Mic și la Fersig se face alimentarea de la bazinul tampon din Pribilești. Iar în privința Căminului Cultural din Hideaga („o adevărată casă de cultură”, cum îi place primarului să spună), mai e de finalizat achiziția mobilierului.

Marian ILEA  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here