EDITORIAL – Un filolog, ministru interimar la MAI

165

Mai rău, mai prost, mai aiurea decât cu Carmen Dan ministru la MAI nu se va putea mult timp de-aci înainte. Într-o analiză a activității acestui minister maxima ștachetă a incompetenței a fost atinsă de către „aleasa” lui Dragnea.

Carmen Dan a condus Ministerul de Interne nepermis de mult, a plecat și a lăsat în urmă un haos total. Structurile acestui minister nu erau menite să fie „atacate” de politica vreunui ministru. Ministrul era un politician iar specialiștii din MAI își vedeau de treabă. „Aleasa” lui Dragnea a spart și această cutumă. A adus neprofesioniști și aceștia au preluat cârma în locul vechilor profesioniști.

Azi, politica aiuristică a doamnei respective se vede cu ochiul liber. Ministresa a afectat în profunzime bunul mers al MAI. Cine își mai amintește de vechii milițieni știe că baza în MAI o constituiau patrulele de „pedestrași” (milițienii care băteau la pas toate zonele populate) care se ocupau de siguranța cetățeanului. Aceia cunoșteau structura umană a cartierelor, țineau sub control toți năucii producători de scandaluri. Prin orașele patriei, românii circulau în siguranță și ziua și noaptea. Azi, siguranța cetățeanului e egală cu zero! Baza MAI e afectată, credibilitatea lucrătorilor din poliție e pe cale de dispariție. Polițiștii nu asigură serviciile necesare pentru cetățeni, părând a se învârti în gol.

Românii sunt revoltați. Orice scânteie provoacă proteste masive împotriva polițiștilor, a Poliției și, prin extensie, a MAI. Asta a reușit să realizeze Carmen Dan în mandatu-i de la Interne. E o situație fără precedent. Poate doar în decembrie 1989 și ianuarie 1990 (după căderea ceușismului) au mai trăit polițiștii (de fapt, milițienii) o situație mai tensionată. La acea vreme se ascundeau care pe unde puteau din fața furiei revoluționarilor. „E de lucrat la imaginea polițistului și la profesionalismul lui” pare a spune Mihai Fifor (noul ministru de Interne, care e… filolog de meserie).

Are dreptate Fifor și poate va avea și pârghiile să reabiliteze profesia de polițist. Nu va acționa filologul ci omul politic. La MAI, Fifor trebuie să repare catastrofa lăsată de Carmen Dan (cea mai tristă și sinistră figură ce a condus vreodată MAI). În acest demers, dincolo de priceperea omului politic cred că va fi ajutat și de vocația lui literară și umanistă!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here