EDITORIAL – Un fenomen (re)cunoscut sau cum dispar (toamna) maramureşenii din comune şi sate

503

Marţi, 9 octombrie 2018, am circulat prin comunele Maramureşului Istoric. Drumuri pustii. Frunzele prind a se colora prin copaci. Se arată a fi o toamnă frumoasă. Ca pe vremuri!

Ceva lipseşte prin aşezările ce se întind pe cursul Izei. Valea populată azi e pustie de parcă un obiect zburător (?) neidentificat a dus la dispariţia oamenilor. Într-o astfel de atmosferă şi realitate, la referendumnul de duminică procentajul la vot a fost, în medie, de 20% pentru fiecare comună. Semn că statistica nu puşcă cu realitatea. Primarii îţi spun, senini, că scorul electoral a fost bun. Dacă-i întrebi mai în adâncimea subiectului afli că între 30% şi 40% din locuitorii cu drept de vot au dispărut.

E clar, din pricina aceasta nu vezi ţipenie de om ziua în amiaza mare pe drumul ţării, pe drumurile comunale ori pe uliţe. E toamnă, explică primarii din Dragomireşti, Ieud, Şieu, Botiza ş.a.m.d.. Sute de maramureşeni din fiecare comună au luat-o către Germania ori Franţa (cei din Ieud), Anglia ori Germania, Olanda, Belgia (cei din Şieu), Germania (cei din Dragomireşti, Germania (cei din Botiza) ş.a.m.d..

Toţi merg de ani buni sămuncească trei luni în agricultura de toamnă a ţărilor din UE. Au locurile de muncă asigurate! Sunt aşteptaţi de familii de nemţi, belgieni, olandezi, francezi, spanioli ori englezi. Unii muncesc în livezile de mere, alţii la cules de struguri ş.a.m.d., ş.a.m.d..

Sunt mii şi mii de astfel de muncitori agricoli care dispar din comunele Maramureşului Istoric (aşa cum dispăreau pe vremea comuniştilor taţii şi bunicii celor de azi, care mergeau în Banat ori Bărăgan pentru a lucra în agricultura românească)! Cei de azi muncesc la fel în ţările UE, pe bani buni. Se întorc în satele lor cu moneda forte a UE şi-şi construiesc case, garduri, îşi amenajează curţile ca-n germania, Olanda, Belgia. Banii rămân în ţară. Sunt milioane şi milioane de euro. E ciudat că nu vin cu banii câştigaţi să investească într-o afacere. Strict investesc în confortul vieţii. Pleacă de două ori pe an. Stau o jumătate din fiecare an în ţările UE şi câştigă bani. În cealaltă jumătate de an cumpără în România materiale de construcţii şi finisaje şi muncesc la casele şi gardurile lor.

Am desluşit ciudatul şi necunoscutul fenomen prin care în toamna acestui an s-au pustiit comunele Maramureşului Istoric. N-a fost niciun OZN la mijloc.

E vorba de nevoia de a munci în ţări care apreciază munca. Maramureşenii le-au găsit şi-şi văd în fiecare an de treabă în ţările UE. În ţara lor, numită România, îşi construiesc case faine şi sunt mândri că sunt maramureşeni!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here