EDITORIAL – Turul doi și moartea ideologiilor?!

537

După anii ’90 a renăscut viața politică, au reînviat partidele istorice PNL, PNȚ-CD  și a luat naștere FSN, actualul PSD. Pentru a face o diferențiere clară a lor le împărțim în partide de stânga, dreapta, centru stânga și centru dreapta, ultimele fiind (în opinia mea) struțo-cămile.

Nu am punctat aici partidele extremiste. Și nu am atins care din partidele enunțate mai sus sunt de stânga sau de dreapta. Nu pot enunța aici care din partide îmbrățișează o anumită ideologie pentru simplul fapt că ea nu mai există.

Cum Occidentul european este un exemplu elocvent pentru noi, capitalismul a creat condițiile ca ideologiile de stânga și de dreapta aproape să fuzioneze rămânând în spatele ideilor doar niște sigle de partid care au dat naștere la partide naționaliste și extremiste.

În România am avut șansă să nu avem aceste partide extremiste, naționaliste și xenofobe, a fost un PRM al lui Vadim Tudor, partid de lider care a rezistat puțin în conștiința românilor.

Ideologiile politice au un raport relativ simplu și se referă la raportul dintre cetățean-stat și stat-cetățean. Ideologiile politice, că sunt de dreapta sau de stânga, au convenit, de comun acord, că statul este obligat să asigure prosperitate, protectivitate etc., „doar lucruri bune”.

Ideologia de dreapta susține că interesul statului se află pe prima poziție în raport cu cetățenii. Statul, în acest caz, va fi unul puternic, el va genera proiecte ample de dezvoltare care vor fi generatoare de profit iar acesta va fi vărsat într-un procent ridicat în vistieria statului.

Ideologia de stânga susține opusul: adică nevoile și interesul cetățeanului trebuie să primeze în fața interesului statului. Aceasta ne explică faptul că satisfăcând nevoile și așteptările cetățenilor va crea un stat puternic, încercând să producă o satisfacție fiecărui individ.

Am descris simplu cele două ideologii, adică rapoarte stat-cetățean și viceversa, cu întrebările de rigoare: ce poți să faci pentru stat și ce poate să facă statul pentru tine.

Ideologiile au fost, însă, schimbate din anii ’90 până azi. Dacă vedeam lideri importanți ca Ioan Rațiu, Corneliu Coposu, Radu Câmpeanu și Ion Iliescu cu ideologii de dreapta sau stânga observai clar că aceste partide aveau o ideologie bine definită.

Ajungem în zilele noastre, unde ideologiile bine definite au apus, fiind înlocuite de interesele celor aflați la putere pentru interese proprii sau de grup.

Când ideologiile de pe cele două maluri, adică stânga și dreapta, fuzionează generează o confuzie generală, ceea ce se întâmplă în momentul de față și la noi, generând slăbirea statului de drept, a coeziunii sociale și a sentimentului de neputință națională.

Vom căuta vinovați, ca exemplu: statul paralel, forțe externe potrivnice țării etc., dar rezolvarea acestor crize majore stă în puterea fiecăruia din noi de a ne regăsi, a fi conștienți și responsabili de acțiunile noastre.

În finala pentru prezidențiale nu se bat două ideologii care ar defini mai bine opțiunea de vot pe care ar trebui să o abordăm pe 24 noiembrie. Votul negativ este un vot de răzbunare care, în accepțiunea mea, este dovada unei imaturități și a faptului că ai fost manipulat.

Alege ce e bine pentru România, în ideologia pe care ți-ai format-o tu în lipsa celei originiale.

Corin CHERECHEȘ    

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here