EDITORIAL – Turişti români „puşi“ să dea mită pe traseul Bukovel -Solotvino

427

Cei care se duc (din Maramureş şi judeţele învecinate) pentru a-şi petrece sfârşitul de săptămână la Bukovel, în Ucraina, trăiesc o vie şi negativă emoţie. Unii dintre ei au fost opriţi (zilele trecute) de miliţia ucraineană şi de poliţia de frontieră din Solotvino şi controlaţi.

Control menit să se încheie cu „darea de mită“ (în grivco ori dolari sau euro) pentru a putea să-şi continue drumul. Dacă autorităţile ucrainene nu vor stopa ferm această practică şi nu vor comunica în presa din Maramureş ce au isprăvit, există riscul ca turiştii noştri să opteze pentru staţiuni turistice de schi din România. Coordonatorii staţiunii Bukovel au sesizat acest pericol şi au cerut date despre ce declară turiştii români că li s-a întâmplat autorităţilor române de la consulatele din Solotvino şi Cernuţi. La Bukovel ajung români care trec frontiera pe la Solotvino – Sighetu Marmaţiei şi pe la Siret. Se vehiculează câteva cazuri care ar certifica situaţia.

Cei care călătoresc (nu neapărat la Bukovel ci la Solotvino pentru a-şi face un plin de benzină) ştiu că la intrare în Ucraina, la vama din Solotvino trebuiau să pună-n paşaport un leu! Dacă nu-l puneau, ucrainenii îi întrebau, iritaţi: „Tradiţia?“. Leul acela făcea parte din „tradiţia“ unor treceri de frontieră. Situaţia era cunoscută. Până când a aflat de ea şi guvernatorul Ghenadi Moskal, care a stopat-o. S-a făcut un control de către autorităţi centrale venite de la Kiev şi într-o singură zi s-au schimbat vameşii şi poliţiştii de frontieră din Solotvino. A cam dispărut „tradiţia“ cu leul în paşaport. „Mită“ nu puteai să-i spui acelui leu, îi spuneai şi tu, ca om ce te-ai obişnuit cu trecerea frontierei, „mica tradiţie“.

Când am plecat la Kiev, ştiam că-n cinci puncte, pe parcursul a circa 700 de kilometri, e de dat poliţiştilor echivalentul în grivne a vreo 4 euro. Ca să ajungi fără probleme în Kiev dădeai vreo 20 de euro. Am întrebat de ce se întâmplă aşa ceva, din moment ce se ştie. Am aflat că poliţiştii ăia nu-şi luaseră lefurile de mai bine de o jumătate de an şi că… etc., etc..Cunoscând realităţile astea din Ucraina, n-am fost deloc uimit auzind ce s-a întâmplat cu românii pe traseul spre Bukovel. De aceea, autorităţile care răspund de staţiunea turistică ucraineană s-au autosesizat.

Cred că discutând cu guvernatorul din Ujgorod, Ghenadi Moskal, cei care conduc Consiliul Judeţean Maramureş, se va găsi o cale de stopare a acestei forme de agresiune de factură miliţienească pentru ca românii să poată circula în linişte pentru a-şi cheltui banii la Bukovel şi nu în timpul unor aberante şi stupide controale la vama din Solotvino (poliţia de frontieră) ori la diverse opriri pe traseu puse la cale de miliţia ucraineană!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here