EDITORIAL – Tudorel Toader pierde pe mâna altora

581

Există în “spaţiul acuzaţiilor” lansate de ministrul Justiţiei la adresa procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, un text care se potriveşte unor cazuri ale Parchetelor din România şi de aiurea, referitor la faptul că un nevinovat îşi poate petrece o zi, o lună sau cinci ani în arest preventiv sau în puşcărie fără a fi vinovat.

Tudorel Toader a bătut un palid apropo referitor la nevinovatul care stă în puşcărie şi nu-l ascultă nimeni. A încheiat spunând: :Dacă aţi fi unul dintre dumneavoastră, vi s-ar schimba percepţia asupra Justiţiei”. Sunt cuvinte adevărate, îşi extrag esenţa din ceea ce spune Justiţia americană: “decât un nevinovat condamnat, mai bine să scape zece vinovaţi”.

E o temă a unei Românii reale, e o temă de dezbatere atât în interiorul Justiţiei cât şi-n zona societăţii civile. Nu i se poate imputa o astfel de situaţie managerului DNA. Cred că Laura Codruţa Kovesi are atâta experienţă în fruntea instituţiei anticorupţie din România încât să producă astfel de dezbateri şi să găsească inclusiv soluţii pentru ca niciun nevinovat să nu ajungă niciun minut după gratii. Laura Codruta Kovesi a prezentat la CSM un raport legat de acuzele ministrului Justiţiei la adresa-i. Le-a demontat, acuză după acuză.

În spiritul legilor ţării, CSM i-a dat dreptate şi a dat aviz negativ pentru pornirea procedurii de revocare din funcţie a şefei DNA.

Dacă Toader va depăşi orgoliile şi se va axa pe zona potenţialilor nevinovaţi care pot ajunge după gratii cred că va câştiga Justiţia, DNA şi Ministerul Public. Scorul în CSM a fost de şase împotriva lui Toader şi un vot pentru ministrul Justiţiei, care i-a aparţinut chiar ministrului.

Bun. Laura Codruţa Kovesi mai are un an de mandat în fruntea DNA. Poate fi anul în care, prin muncă şi dialog, să lase DNA ca o instituţie asupra căreia să nu mai apară manipulări mediatice, denigrări etc.. DNA trebuie să fie deasupra acestor lucruri. Nu e nevoie ca societatea românească să fie ruptă în două: prozeliţii DNA şi prozeliţii PSD – ALDE.
Laura Codruţa Kovesi poate câştiga un pariu care să-l determine pe ministrul Justiţiei ca peste un an să recunoască că era să comită o eroare cu schimbarea şefei DNA. De va fi aşa, va câştiga România, în ansamblul ei.

Preşedintele României dacă va infirma (probabil aşa va face) procedura revocării şefei DNA aceste agitaţii, inclusiv populare, din ultima săptămână vor deveni istorie.

Am pornit acest text de la erori. Ele pot fi judiciare ori literare etc. Închei cu un exemplu de eroare literară (poate e atent Tudorel Toader şi înţelege mai multe decât scriu): Marcel Proust a scris celebrele lui cărţi reunite sub titlul “În căutarea timpului pierdut”. A oferit prima carte a seriei editurii Gallimard, mai precis lui Andre Gide (un mare scriitor francez). Acesta a refuzat cartea.

A recunoscut apoi că a fost eroarea vieţii lui. Refuzat de Gallimard, Proust a dat cartea editurii Grosset, care i-a tipărit-o pe banii lui într-un tiraj de câteva sute de exemplare. Cei de la Gallimard au dus tratative cu Marcel Proust pentru a prelua ei tipărirea cărţilor seriei, cerându-şi scuze că au ratat primul volum. Tipărind în sute de mii de exemplare, apoi în milioane de exemplare, cărţile lui Marcel Proust, editura Gallimard (care se afla într-o profundă jenă financiară) a devenit cea mai prosperă editură a Franţei, aşa cum e şi azi. Şi asta pentru că a avut puterea să îndrepte propria-i eroare.

P.S. Într-o artă a comunicării coerente în segmentul Parchetului General (dau un exemplu), apariţia sintagmei “Republica procurorilor” trebuia combătută tocmai de PR-ul acestei instituţii. Procurorii sunt în slujba comunităţilor din România şi nu sunt sperietori decât pentru infractori.
E nevoie de o artă a comunicării în Parchetul General pentru ca într-un timp mediu instituţia să nu mai poată deveni victimă a manipulărilor media, indiferent cine şi-ar dori acest lucru. Dacă vor reuşi Laura Codruţa Kovesi, Lazăr şi Toader să reformeze în acest sens Justiţia va fi bine pentru români.

Sunt convins că, de la anul, actuala şefă a DNA va deveni o figură marcantă la Bruxelles, în Justiţia europeană a UE!
Cam atât!

Marian ILEA

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here