EDITORIAL – Sunt “liniștit”! Avem președinte! Ce urmează?

323

În urmă cu două săptămâni am estimat rezultatul votului de pe 24 noiembrie: Iohannis 65%, Dăncilă 35%. Rezultat previzibil datorită unei prestații slabe a candidatului PSD Viorica Dăncilă, care nu a reușit să aducă alegătorului o emoționalitate care să-i dea câștig, nici măcar emoționalitatea de tip gospodină “votează cu inima” nu a avut rezultatul scontat.

Dacă votezi cu inima votezi instinctual, dacă votezi cu capul ai șansa să aduci rațiunea în ființa ta și să votezi ceea de rațiunea, în funcție de caz, îți dictează!

Candidatul Dăncilă nu a fost susținut de către un PSD foarte bine structurat în teritoriu dar demobilizat, motivul fiind unul foarte simplu. Candidatul nu a fost bine identificat de partid, el fiind, de fapt, un simplu ecou al lui Liviu Dragnea.

Ce urmează în PSD? Avem nevoie de un partid puternic de stânga, dar nu unul nerestructurat, demobilizat, fără lideri politici la centru. Partidul se bucură de lideri politici în teritoriu dar nu este suficient. Lipsiți de o direcție bine definită în lipsa unei busole bine calibrate, corabia PSD va naviga în vremuri grele, până la autodistrugere. Capitolul Dragnea în PSD cred că o să ia sfârșit odată cu trimiterea acasă a gospodinei din Teleorman. Partidul va lua calea unei entități solide, restructurate, cu un proiect de țară bine definit.

PNL este marele câștigător al ultimelor două bătălii politice: europarlamentarele și prezidențialele. Actualul președinte s-a implicat activ în cele două bătălii, PNL-ul reușind rezultate de excepție.

Așteptările românilor sunt acum mari, garantul așteptărilor fiind președintele proaspăt ales, acesta asumându-și în totalitate și succesul și eșecul partidului de guvernare!

Nu avem, în momentul de față, un proiect de țară bine definit. Proiectul țării este să fie pe linia de plutire, adică de supraviețuire. Până anul viitor, în cazul în care nu vor fi alegeri anticipate, guvernul actual nu poate lua decizii în ceea ce privește cheltuielile cu funcționarea țării. Actualul guvern va trebui să se împrumute de la FMI și să facă alte tipuri de împrumuturi de tip privat cu dobânzi nu mici!

Orice guvern de dreapta, în ideologia lui (dacă aceasta se susține), are la bază raportul pe care l-am definit simplu: ce face cetățeanul pentru stat și nu invers! PNL poate deveni în curs de un an un partid de stânga, neputând lua măsuri „antisociale”, adică cheltuim când avem ce. În caz contrar, PNL, la alegerile din 2020, va pierde.

Soluția, în momentul de față, pentru a începe să avem o Românie Normală, este alegerile anticipate! În momentul de față, PNL are o majoritate fragilă, +4 sau 5 parlamentari, și care nu poate funcționa pe termen lung.

Klaus Iohannis este alesul poporului, este garantul românilor că va aduce această țară în rândul țărilor europene puternic dezvoltate, că ne va scoate din eșalonul III. În cât timp, nu vom ști, va depinde și de implicarea lui!

Corin CHERECHEȘ       

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here