EDITORIAL – Strigătul maramureşenilor din Transcarpatia către fraţii lor din Maramureş (FOTO)

257

Miercuri, Ion M. Botoş din Apşa (Transcarpatia) a fost la CJ Maramureş cu gazeta regională social-politică din Transcarpatia (Ucraina). Directorul gazetei e cel despre care scriu. Redactorul şef e poetul Echim Vancea. Numărul din martie a.c. al publicaţiei a beneficiat de finanţare din partea Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” din Baia Mare (director Teodor Ardelean). Finanţările de felul acesta se justifică şi merită consemnate.

În Transcarpatia trăiesc maramureşeni (cetăţeni ai Ucrainei). Strigătul lor vine înspre maramureşenii din România. Gazeta “APŞA” e purtătorul de mesaj a celor ce-şi duc vieţile într-o ţară unde au ajuns datorită voinţei altora şi conjuncturilor istoriei! Se face destul de puţin (de către administraţia judeţeană) pentru zecile de mii de români ce-şi duc viaţa în Ucraina cu gândul la România (la “acasa” lor la care visează de prea multă vreme fără ca să se întâmple ceva pozitiv!). Dau un exemplu pe care ar fi bine să-l urmeze actualii diriguitori din Maramureş. Mandatul de prefect al lui Anton Rohian s-a axat pe întărirea legăturilor frăţeşti dintre maramureşenii aflaţi de o parte şi de alta a Tisei.

Zecile de deplasări în Transcarpatia au făcut din Rohian un adevărat purtător de cuvânt al românilor care trăiesc în Ucraina. Legăturile de calitate pe care acesta le-a avut cu guvernatorul de la Ujgorod au desţelenit relaţiile bilaterale şi au lămurit multe lucruri din Transcarpatia parcă lăsate în uitare. E suficient să menţionăm că Rohian a intervenit la guvernul Ponta şi că după ani buni s-a înfiinţat la Solotvino consulatul românesc ce scuteşte maramureşenii din Ucraina de drumuri lungi la Cernăuţi pentru o simplă viză de trecere a frontierei. Memoria celor care azi au scos pe piaţă gazeta „APŞA” nu e scurtă. Rohian având şi azi o imagine pozitivă în Transcarpatia. Bun! Gazeta pe care Botoş a oferit-o la CJ Maramureş are pe prima pagină două texte apăsătoare, e strigătul de revoltă şi de disperare a celor care se simt abandonaţi de către fraţii lor din Maramureşul Istoric aflat în România!

În încheiere, redăm mesajele maramureşnilor din Transcarpatia:
1.„101 ani în aşteptarea recunoaşterii. Noi, maramureşenii din partea dreaptă a Tisei (Transcarpatia, Ucraina) am depăşit centenarul în aşteptarea recunoaşterii noastre ca urmaşii maramureşenilor care au stat la baza fondării statului român… De ce nu ne auziţi?”
2.„Noi suntem la noi acasă pentru că suntem populaţia băştinaşă atât în Bucovina cât şi în Maramureş, în nordul şi sudul Basarabiei, în ţinutul Herţei, dar şi în alte părţi.
Dreptul firesc la folosirea limbii materne în şcoală şi biserică îl avem din moşi-strămoşi. Cerem doar respectarea drepturilor noastre constituţionale şi statut juridic de „populaţie autohtonă”. Ca băştinaşi şi „oameni ai locului” nu am împuternicit pe nimeni să ni se scoată, prin adoptarea unor „legi” neconstituţionale limba maternă din instituţiile publice, şcoli şi biserici.

În condiţiile create, cerem înţelegere de la concetăţeni şi susţinere de la instituţiile oficiale din Ucraina, România şi cele internaţionale pentru a păstra şansa de a supravieţui ca neam la vatra noastră strămoşească.
Doar aşa ajută bunul Dumnezeu!
Dr. Ioan Popescu, asociat onorific al AP a Consiliului Europei, preşedinte al Uniunii Interregionale <<Comunitatea Românească din Ucraina>>”

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here