EDITORIAL – Strategia politică a dreptei din România!

185

Dacă pe stânga eșicherului politic se încearcă alianțe electorale, pe dreapta acestuia două partide puternice par a-și vedea de drum singure în confruntarea electorală! PNL și USR (că despre ele e vorba) au drumuri paralele (intersectarea lor în momentul elegerilor pare a fi imposibilă). Post-electoral rămâne să vedem ce se va întâmpla.

PNL, de vreo două luni, ne oferă subiecte care obosesc electoratul. Mii de oameni sunt captivii ecranelor de televiziune. Se fac pariuri dacă vor fi sau nu alegeri generale anticipate. Problema ar exista în momentul în care PNL va anunța că alegerile generale ar fi la termen. Electoratul de dreapta va percepe acest anunț ca pe o înfrângere a dreptei. Stânga românească ar exulta iar electoratul acesteia (cel captiv) s-ar revigora brusc.

Cred că prea mult vorbesc cei din PNL despre acest scenariu cu alegeri generale anticipateîn aceeași zi cu cele locale sau la câteva zile distanță.

Premierul Orban eseizează până și despre ziua alegerilor locale. „14 iunie ar fi o dată foarte bună”, zice acesta. „Oamenii ar merge la vot după Sfintele Rusalii”, continuă primarul interimar etc.

Strategia acestor alegeri are loc în Piața Publică. E păguboasă această mutare. Cu toate astea, există în electorat o cantitate de ură imensă împotriva PSD care-și caută supapa de descărcare. Un eventual rateu cu anticipatele se poate transforma într-o astfel de supapă.

USR a intuit acest lucru, stă mai la dreapta ca PNL și mustăcește. Câștigul real al acestei formațiuni politice ar fi fost cele două tururi de scrutin la locale. S-a ratat această mutare politică. Dacă reușea s-ar fi intrat într-o normalitate electorală. USR af fi câștigat mai multe primării de orașe într-o schemă electorală cu două tururi de scrutin.

N-a fost să fie. Nemulțumirea pe care o trăiește USR e justificată.

Nici PNL și nici PSD nu vor două tururi de scrutin, fiind partide care-și urmăresc interesul electoral și „nu dau ce au în mână””pentru „păsări strălucitoare de pe gard”!

La alegerile generale, însă, bătălia va fi crâncenă. PNL stă bine în sondaje și-n opțiunea electorală a românilor, până în acest moment.

Alegerile la termen (alea generale), dacă vor avea loc în noiembrie ori decembrie a.c., pot răsturna opțiunile electoratului.

PNL știe acest lucru. Mai știe că guvernând haotic tot anul riscă erodarea. As în a specula de pe dreapta în politică, Traian Băsescu e capabil să ducă PMP într-o poziție cheie!

Neîmbătat de succes, PNL încearcă să-și impună voința cu alegeri anticipate. S-ar clasifica scena politică pentru următorii patru ani. S-ar așterne o liniște politică, o majoritate parlamentară și un guvern stabil.

Pentru a obține acest lucru, Partidul Național Liberal face eforturi mari (obosind electoratul român) însă nu e clar cum va proceda pentru a obține ceea ce l-ar avantaja politic, din iunie a.c., timp de câțiva ani de aici înainte.

Despre reconstruirea clasei politice, despre schimbul de generații în politică vom scrie atunci când aceste două teme vor fi de actualitate. Deocamdată nu sunt!

Marian ILEA       

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here