EDITORIAL – Sfintele Paște se sărbătoresc la ortodocși și greco-catolici

240

În comunele din Maramureș preoții au stabilit forme de acțiune, cu distanțare socială, în așa fel încât cele sfinte să ajungă la fiecare locuitor al comunității. Au făcut-o înainte de decizia pe care ministrul de Interne Vela a anunțat-o, ca bun creștin ce e.

Am scris despre felul în care se vor petrece lucrurile la Sălsig, Asuaj, Oncești, Ieud ș.a.m.d. Marți, am întâlnit același mod de lucru de Sfintele Paște și la Băsești, Satulung și Mireșu Mare.

Sfântul Paște, sărbătorit cu distanțare socială, în care autoritățile locale și preoții de țară s-au implicat a căpătat și forma legală prin apariția polițiștilor care urmează să se implice în aceste acțiuni religioase (?).

Cât e o decizie electorală și cât nu… n-are rost să comentăm.

Cu siguranță, Sfintele Paște, atât ortodox cât și greco-catolic, se va desfășura aplicând principiul distanțării sociale, ține de preoții locului și de primari.

În ajun de mare sărbătoare creștină, am stat de vorbă cu Ioan Călăuz (primarul din Băsești) despre tradiția acestor locuri aflate sub „lumina” lui George Pop de Băsești și implicit a Marii Uniri din decembrie 1918.

Un lucru extrem de pozitiv ce s-a întâmplat (cu greu) e legat de Casa memorială a lui George Pop de Băsești, aflată în faza finală de refacere. Luni s-a făcut proba iluminatului exterior, cu mare succes. Peste un an de zile, Casa memorială o să-și aștepte vizitatorii, Elevii din clasele de învățământ secundar vor participa la lecții de istorie în aer liber la Băsești. E o veste bună care vine dinspre acest colț de Maramureș al Țării Codrului.

Ca investiții aflate în plin proces de derulare la Băsești se continuă, prin PNDL, asfaltările la drumul care leagă comuna de Odești. Săptămâna aceasta se va organiza și licitația prin PNDI (în 20 aprilie) pentru drumul ce leagă comuna Băsești de Stremț, proiect care cuprinde și asfaltarea drumurilor din satele ce aparțin comunei. E vorba de 10 kilometri de drumuri care urmează a fi asfaltate.

Cât privește asfaltarea socială și izolarea voluntară, s-au respectat și se respectă în comună. Au fost 14 familii care au ieșit din izolare fără a se înregistra un caz de Covid-19. Au fost cetățeni veniți din Franța, Italia, Germania și patru persoane venite din Bahamas.

 

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here