EDITORIAL – Semnal editorial. “Lacrima sufletului”, volum de poeme al Sidoniei M. Bercean

83

Apar cărți de poezie și-n aceste vremuri îmbârligate! Doamna Sidonia M. Bercean publică la editura Eurotip din Baia Mare volumul „Lacrima sufletului”. E vorba de o doamnă a orașului care, după 35 de ani de dăscălie, iese pe piața literară cu delicatețea-i sufletească.

Profesoară de limba engleză și limba română cu o carieră impresionantă la școala din Ferneziu – centrul Baia Mare, școală care poartă numele „Nicolae Bălcescu” la inițiativa domanei Sidonia M. Bercean, s-au format generații de elevi crescuți în spiritul performanței școlare sub îndrumarea celei care, ani buni, a fost directoarea acestui centru de învățământ.

„Lacrima sufletului” e dedicată „în memoria părinților mei, Ștefan și Aurelia” scrie la început de carte Sidonia M. Bercean.

Dascăl performant al Băii Mari, directoare de școală intrată în istoria învățământului băimărean, poeta, încă de la început de volum, pornește cu o profesie de credință poetică în „Miracol”: „O pasăre, un pom, un fir plăpând de iarbă/ Zâmbind la soare, o floare, un copac, un OM/ Felii de timp, ce se adună-n cercuri și cununi/ Mănunchiul de speranțe, bucurii, amărăciuni./ Sunând de copil în zorii limpezi ai dimineții/ Și lacrima nostalgică-n amurgul bătrâneții./ Și alte multe alte câte sunt, aici, acolo și aievea/ Pe acest vremelnic, răscolitor și frământat Pământ./ Și soarele, rotund și palid, învăluit în negură și ceață,/ Și aripi de lumină și de ape, suprinse-n tine – VIAȚĂ”.

Doamna Sidonia M. Bercean scrie cu grijă, cu zgârcenie chiar, despre o lume vie în care fiecare element al naturii și al naturii interioare se așează la locurile prestabilite ca-n timpul intrării participanților la un spectacol de teatru. La o premieră!

Poemele din „Lacrima sufletului” nu au stridențe, au o blândețe aparte, născută din sensibilitatea poetei! Par cuminți la început dar sunt scrise pentru a depune mărturie a curgerii unei vieți (de la copilărie la senectute) în care s-au împlinit multe din cele care trebuie să se împlinească pentru a împlini rostul vieții!

Volumul „Lacrima sufletului” are două părți,a doua, „Nature’s day”, e scrisă în limba engleză.

Doamna Sifonia M. Bercean este o poetă care scrie cu o calmitate de invidiat. Poemele sale amintesc de vremurile așezate când lucrurile funcționau cu coerență.

Poemul „Lacrimi în noapte” merită citat la finalul acestui semnal editorial: „Suspine adânci au înroșit Asfințitul,/ Așteptând cu-nfrigurare Noaptea./ Ostenita Noapte – mereu împovărată”.

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here