EDITORIAL – Se muncește pe rupte la Oncești așa că problema Covid-19 e în plan secund

334

La Oncești se lucrează la canalizare, pe drumuri, la terenuri de sport și la grădiniță.

Stăm de vorbă cu primarul Matei Godja despre felul cum și-a pus amprenta Covid-19 pe activitatea comunei. „Șansa a fost că avem proiecte în derulare”, ne-a spus acesta. „Spre exemplu, canalizarea comunei e executată în proporție de nouăzeci la sută, suntem în faza în care am luat probele de apă pentru extinderea rețelei care va acoperi 70-80% din comună. S-a dat drumul la apă pentru a se face probele în aceste zile. E un proiect de 7,46 milioane de lei, prin PNDL, și a fost o șansă că am putut munci în această perioadă dificilă pentru România”, mai spune primarul Onceștiului.

De asemenea se continuă asfaltările la drumuri comunale în Oncești, pe 8,774 kilometri. Se lucrează la terasamente urmând ca primul strat de asfalt să se toarne peste o lună. În cadrul acestui proiect se va realiza o legătură modernă între Oncești și Ferești, ca drum de legătură de cca. doi kilometri ce urmează a fi asfaltat.

În context e de spus că străzile principale ale comunei vor fi asfaltate.

Am mers la terenul de sport, un proiect despre care am stat de vorbă cu primarul pe parcursul mai multor întâlniri. Acesta are gazonul montat, fiind apt de a se utiliza.

La grădinița din centrul comunal s-a făcut instalația, e acoperită, urmând a se deschide în luna august.

Am revenit cu dialogul la problema care apasă de câteva luni România și anume spectrul amenințător al Covid-19. Onceștiul a avut zece persoane aflate în izolare voluntară care au ieșit cu bine. Aici nu s-a confirmat niciun caz de Covid-19. Sunt, ce-i drept, peste 250 de familii stabilite în țările dezvoltate ale UE care de obicei veneau la Sfintele Sărbători ale Paștelui acasă. Multe dintre aceste familii nu vor veni în acest an de sărbători deoarece au înțeles că e mai bine și pentru ei și pentru comună să-și petreacă sărbătorile în țările în care s-au stabilit.

La Oncești este o atmosferă de lucru care pentru acest timp face uitată apăsarea sub care trăiește România sub o stare de urgență din cauza unui virus ce-și face de cap în întreaga lume și căruia nu i s-a găsit deocamdată un tratament adecvat, o medicație aptă să asigure starea de sănătate a oamenilor și niciun vaccin.

„Când e de lucru, și la Oncești se muncește, oamenii sunt mai aproape de normalitate decât în orașele în care mii și zeci de mii de români stau înghesuiți în apartamente de bloc de teama infestării cu Covid-19”, spune primarul.

P.S. Comună în care turismul s-a dezvoltat exponențial, Onceștiul are de suferit în această perioadă o lovitură crâncenă. Sute de turiști care urmau să-și petreacă Sfintele Sărbători ale Paștelui aici au renunțat la rezervări în regim hotelier din pricina „distanțării sociale”. Investițiile hoteliere de aici așteaptă revenirea la normalitate, pierderile cauzate de Covid-19 fiind uriașe într-o comună care și-a dezvoltat segmentul turistic la nivel de performanță!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here