EDITORIAL – Se agață în cui anul 2020

674

La primăriile Maramureșului Istoric, în comune, primarii rămași pe baricade încearcă să gestioneze fiecare zi a molimei.

Vor continua proiectele începute, investițiile realizate (în diverse procente din finanțări) în vreme ce proiectele de viitor se amână până când Covid-19 va fi lămurit, eradicat, oamenii imunizați, vaccinul gata să-și facă datoria etc.

Până atunci, însă, e un an mort într-ale dezvoltării, e un an al supraviețuirii pe vreme de molimă.

Dacă elimini „civilizația cu binefacerile ei” de prin fiecare comună ori din orașele acestei zone poți să retrăiești spaimele comunităților acestora din vremea ciumei (de acum 600 ori 300 de ani)!

În fața „bolilor necunoscute” reacția oamenilor era aceeași și atunci și acum. Spaima, restricțiile de toate felurile, viața comunitară bulversată, un disconfort interior care există azi mai pregnant decât acum câteva sute de ani din cauza informațiilor care curg zilnic. Molima transmisă în direct, la ore de maximă audiență, pe ecrane de televiziune.

Spaima se cultivă mediatic și nu-ți dă forța pe care ai avea-o dacă ai fi bine informat!

E un amalgam de informații menite să bulverseze omul captiv acestor metode informaționale.

Între timp, omenirea așteaptă apariția vaccinului care va pune cu botul pe labe Covid-19! Până atunci crește numărul morților, al izolaților la domiciliu și al celor aflați în carantină. Noroc că mai apare și un număr al vindecaților.

Pe acest fond, o deplasare prin Maramureșul Istoric nu mai seamănă cu alte deplasări de mai an!

La Ocna Șugatag îl găsim pe primarul Ivaszuk la muncă. În primărie, oameni puțini. În Ocna Șugatag când și când vezi unu-doi cetățeni. Merg repede, cu capurile în pământ, cu treburi apăsătoare.

Una dintre stațiunile turistice exemplare din Maramureșul Istoric e pustiită de Covid-19! Mulți oameni sunt la casele lor și nu par dispuși să riște ieșiri în stațiune, respectă ordonanțele militare.

 „Puzderia de pensiuni care erau cu locurile de cazare reținute s-au trezit fără niciun turist. S-au anulat reținerile locurilor, anul acesta va fi de tristă amintire pentru toată lumea, important e să-l trecem cu bine! Noi avem investiții în derulare așa că se va face ceva în Ocna Șugatag”, spune primarul.

„Numai că restul programelor de investiții așteaptă un an de zile pentru a prinde viață”, continuă Ivaszuk.

Era programate în Ocna Șugatag concerte. Nu mai au loc! Erau programate întâlniri religioase ori de factură turistică. Anul ăsta nu se vor mai face.

E o așteptare apăsătoare. Oamenii nu se pot bate cu un dușman necunoscut. Se trăiește între speranța că nu o să mai fie cazuri de Covid-19 și agonie!

„E o situație pe care o gestionăm cum putem, noi, cei din administrație. Noroc că-n Ocna Șugatag s-a cam înțeles despre ce e vorba. Sperăm să ajungem la liman  și cu această încercare a timpurilor noastre”, mai spune primarul Ivaszuk.

Cum e în Ocna Șugatag așa e și-n restul comunelor Maramureșului Istoric. Primarii se uită la noi (sunt cu Alexandru Ruja) de parcă am fi curajoșii de serviciu ai acestor zile! Curajoși că ne-am încumetat să ajungem pe la ei! Să vedem cum curge viața pe vreme de molimă!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here