EDITORIAL – „Scriitori şi liceeni în Anul Cărţii – 2019“

524

În urmă cu o lună de zile a început un proiect generos menit să faciliteze (ca să nu scriu intermedieze) întâlnirile dintre scriitori şi liceeni, rezultatul acestui demers fiind îndemnul spre lectură şi cunoaşterea creaţiei literare a celor care, în Maramureş şi nu numai aici, îşi scriu cărţile! Coordonatoarele acestor întâlniri sunt: prof. dr. Daniela Sitar-Tăut (de la Colegiul „Vasile Lucaciu“) şi prof. dr. Monica D. Cândea (de la colegiul băimărean „Mihai Eminescu“).

Joi, 28 februarie, de la ora 11.00, în sala festivă a Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu“, liceenii îi vor aştepta la întâlnire pe poeţii Gheorghe Mihai Bârlea şi Gheorghe Pârja. „Doi poeţi, doi prieteni, două destine“ se numeşte această întâlnire culturală care va fi coordonată de Daniela Sitar-Tăut. Şi cum e vorba de doi scriitori (poeţi) ai urbei, cred că întrebările adresate de către liceeni vor fi pe măsura curiozităţii cu care tinerii se apropie de scriitori. Esenţial în ceea ce face Daniela Sitar-Tăut, secondată de Monica D. Cândea, ţine de un soi de apel înspre tânăra generaţie pentru a lua cărţile poeţilor şi a le lectura.

A citi, azi, scriitori români devine şi un gest patriotic. Greu se vor (re)apropia tinerii actualei generaţii de lectură, de „cetitul cărţilor“ într-o lume pragmatică în care banul pare a stăpâni tot ce mişcă în patrie. Despre cei doi poeţi e de spus în câteva rânduri că sunt şi scriitori şi antrenori culturali şi organizatori de evenimente culturale (literare) majore pe plan local şi naţional.

E suficient să spunem că „Întâlnirile de la Deseşti“ au fost zeci de ani (mai sunt) locul pe unde au trecut toţi marii noştri poeţi de pe vremea când, tineri fiind, veneau să citească „poezie tânără“, transformând Deseştiul şi oamenii lui în mari şi pricepuţi ascultători ai poeziei! Laurenţiu Ulici şi Gheorghe Pârja au fost (Pârja este în continuare) făuritori de fapte culturale ce stau la loc de cinste în istoria noastră literară şi naţională.

Doar pornind de aici, mă gândesc că liceenii se vor putea apropia cu pasiune şi curiozitate de poeţii invitaţi pentru a afla cum de a fost posibil ca-n întunecatul comunism să se petreacă un fenomen cultural – literar de care se vorbeşte şi în ţară şi-n Europa! Depinde de felul în care abila Daniela Sitar-Tăut va conduce „ostilităţile“ acestei întâlniri, necesată pentru toată lumea!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here