EDITORIAL – Scoaterea din sărăcie prin investiţii a părţii ucrainene a Maramureşului

705

Cea mai săracă zonă din Maramureş a fost cea cu mai multe comunităţi ucrainene, începând de la Bistra, Repedea, Ruscova şi până la Poienile de sub Munte. Oricare o fi fost comenduirea judeţeană aflată la putere politică în capitala de judeţ a ocolit comunele ucrainene. Nu tu fonduri, nu tu investiţii şi tone de frustrări: ucrainenii (de fapt cetăţeni români de etnie ucraineană) s-au simţit discriminaţi, lăsaţi să trăiască în sărăcie! În ultimii doi-trei ani, situaţia s-a schimbat radical.

Primarii zonei sunt fie pesedişti, fie penelişti. Fac proiecte, solicită şi primesc fonduri de la Guvern sau de la Uniunea Europeană (vezi sumedenie de proiecte transfrontaliere puse-n practică!). Zetea, ca preşedinte de Consiliu Judeţean, a învăţat o lecţie dură: cu sărăcie nu se poate face democraţie! Aşa că s-au cârmit (ei bine, s-a făcut) fonduri de investiţii (de la drumuri asfaltate şi până la canalizări, aducţiuni de apă etc.) care dau astăzi viaţă acestei zone.

Au dispărut aici parte din problemele cu care se confruntau autorităţile. Au mai şi rămas (vezi traficul cu ţigări din Ucraina)! Toate cele pe care le considerăm ca fiind parte din aria infracţională uzual au fost dictate de sărăcia lucie. Dacă se repară viaţa oamenilor (cât de cât) dispare dorinţa lor de a comite infracţiuni şi apare ireversibila dorinţă de a trăi (relativ) frumos. Nu e vorba de o descriere a paradisului în zona aceasta. Dar se investeşte pentru oameni!În spaţiul acesta au fost de vreo 300 de ani păduri nesfârşite. Au dus buştenii ungurii în perioada Regatului Maghiar, austriecii pe vremea Imperiului şi apoi ruşii, în timpul URSS. Au cărat şi comuniştii, cu Nicolae Ceauşescu, lemn buştean vagonabil pentru fabricile de mobilă româneşti.

Zona e bogată şi a fost împinzită cu oameni săraci. S-au îmbogăţit din munca acestora afacerişti veroşi ai MittelEuropei. Azi au dispărut până şi cele peste o sută de gatere ce funcţionau clandestin. Oamenii construiesc case mari. Apar magazine cu produse competitive. Viaţa curge pe un făgaş pozitiv. Sigur că mii de membri ai acestor comunităţi muncesc în străinătate. La românii de origine ucraineană am constatat căpolitica se află în plan secund şi nu captează energii în totalitate. Dau un exemplu: La miting, la Bucureşti, cei care sunt pesedişti ai zonei nu tare s-au dus. “Nu merg, domnule primar, dar la vot voi vota“, ziceau
către primar pesediştii. Foarte sănătoasă gândire. Bravo lor!

Între timp, şi asta e de remarcat, Zetea (preşedinte CJ, preşedinte PSD Maramureş şi vicepreşedinte PSD naţional) continuă politica de investiţii pentru zonă. Şi e foarte bine! Voturile nu se negociază între un miting şi altul, voturile le dau oamenii din convingere în raport cu ce fac autorităţile pentru vieţile lor şi dezvoltarea comunităţilor. Şi asta se face în Maramureş, cu sau fără mitinguri. Mai bine fără!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here