EDITORIAL – „Schimbarea la față“, sărbătoare majoră în Țara Lăpușului!

175

În 6 august a.c., de Sfânta Sărbătoare a Schimbării la Față, în Țara Lăpușului s-au deschis, larg, bisericile, la Târgu Lăpuș a fost sărbătoare de hram, în Rogoz. Mitru Leșe a fost prezent în comunitate.

De „Schimbarea la Față“, spiritul creștin a captat toată suflarea aici, Mănăstirea Rohia și Rohiița fiind stâlpi ai spiritualității creștin-ortodoxe din acest spațiu. La fel a fost și-n comunele zonei, ca-n Târgu Lăpuș. Am reușit să-l prindem la pupitrul primăriei pe primarul din Lăpușul Românesc, Ioan Buda. „În comună se sărbătorește. Eu am obișnuința, de vreo 42 de ani, să fiu la serviciu, fie că erau cursuri la școală, fie astăzi, când la primărie mă aflu în slujba comunității“, ne-a spus primarul.

Aici, una din promisiunile făcute împreună cu primarul din Groșii Țibleșului (Nicolaie Burzo) s-a realizat în proporție de 90%. E vorba despre drumul de legătură dintre Lăpușul Românesc și Groșii Țibleșului peste Plăiuț! O investiție care ar fi costat 300 de miliarde de lei vechi s-a realizat, în forma asta de colaborare intercomunală, cu 6-7 miliarde. Cei din Groșii Țibleșului au construit un kilometru de drum iar Lăpușului Românesc i-au revenit 6 kilometri. Prin PNDL, în această perioadă se reabilitează școala și se va munci la frontul de captare a apei.

Primarul din Lăpușul Românesc ne spune că are o foarte bună colaborare cu președintele CJ Maramureș, Gabriel Valer Zetea, și, cu toate acestea, s-a lovit și se lovește în realizarea proiectelor de o birocrație enormă. Cu toate astea, în urmă cu o săptămână a reușit să se semneze contractul pentru extinderea canalizării și construcția stației de tratare a apei prin AFIR. Firma Gricon din Târgu Lăpuș va executa lucrările. Termenul de finalizare e de 19 luni. Realizarea acestei investiții va duce la canalizarea pe circa 95% din ulițele comunei. Branșarea la canalizare se va realiza din fonduri proprii, a explicat primarul din Lăpușul Românesc. Se vor realiza 42 de subtraversări pentru această lucrare care se vor da prin încredințare directă.

Peste o săptămână se va semna contractul de reabilitare a Căminului Cultural, urmând apoi parcul și piața din centrul de comună prin GAL Mara Natur. Cât privește sărbătorile câmpenești și zilele comunei, anul acesta nu vor avea loc. S-a considerat că e prea mare cheltuială, drept care nu s-au solicitat bani de la Consiliul Județean. Cetățenii își vor aminti anul acesta de sărbătoarea de anul trecut când aici a fost o adevărată Baloon Fiesta!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here