EDITORIAL – Sărbătorile acestei ierni într-un decembrie primăvăratic

251

În loc de troiene, de viscol, de zăpadă, derdeluș, sănii și copilași roșii în obraji alergând pe ulițe, acest decembrie „livrează” comunelor din Țara Lăpușului o atmosferă de început de primăvară.

Dacă anotimpul acesta de care e legată Nașterea Domnului Hristos e al iernii ca simbol al bucuriei, al copilăriei plină de chiotele de veselie, fără zăpadă și cu temperaturi de 10 grade (cu plus) se păstrează spiritul sărbătorilor de iarnă, atât creștine cât și laice.

Am trecut prin mai multe comune lăpușene unde se muncea… la asfaltarea drumului! În primării era forfotă, se pregăteau pachete (daruri) pentru cei mici. Administrațiile locale rezonând la tradiție și la renumitul Moș Crăciun, gata de dus cadouri la copilași!

La Cupșeni, primarul Lucia Butcure se pregătise cu administrația-i locală cu pachete consistente pentru copiii de la grădiniță și pentru elevii școlilor din localitate.

„A pregăti daruri de sărbători e o virtute a sărbătorilor de iarnă. O să vină și zăpada și va fi ca-n poveștile de iarnă din copilărie. În Cupșeni, amintirile mele se leagă de sărbătoarea Nașterii Domnului, de Moș Crăciun cu sania-i cu daruri, de Vergel și de umblatul cu Tir-alesa! Aici și-n Ungureni sunt amintirile copilăriei mele și azi încercăm să pregătim alte amintiri frumoase pentru micuții zilelor acestea. Ca tradiție, continuăm Vergelul, de când sunt aleasă în funcția de primar organizăm în fiecare an acest obicei. O să fie peste 500 de participanți și vom începe sărbătoarea lui Resortul din Ungureni! Și fără zăpadă putem avea sărbători minunate ale iernii”, ne-a spus Lucia Butcure.

La Lăpușul Românesc, primarul Ioan Buda ne-a zis  că administrația locală a împărțit darurile lui Moș Crăciun tuturor micuților din comună (400 de pachete) la începutul acestei săptămâni. Celor 400 de pachete s-au adăugat alte 100 pentru persoanele dezavantajate din comună.

„Ne pregătim să luăm parte, zilele acestea, la spectacolele de Crăciun ale claselor de elevi. Vom avea în comună, cu prilejul acestor sărbători ale iernii, un iluminat stradal ca-n poveștile de iarnă ale copiilor din Laponia!”, a mai punctat primarul Ioan Buda.

P.S. În Lăpușul Românesc, pe la ora 11.00, asfaltarea pe un kilometru, pe două ulițe, era „în toi”. „Asfaltăm din fonduri locale”, ne-a mai spus primarul, „și suntem liniștiți că s-a rezolvat și problema banilor pentru concediile asistenților sociali. De fapt, am primit 100.000 de lei de la Consiliul Județean pe care-i vom folosi la plățile rămase restante pentru aceste persoane”.

În Groșii Țibleșului, stând de vorbă cu primarul Nicolaie Burzo, aflăm că azi (joi) 197 de pachete cu cadouri de la Moș Crăciun se vor îndrepta către copiii din comună.

„Va fi o sărbătoare pe care o vom petrece cu prilejul închiderii școlii deoarece începe vacanța de iarnă. Noi, pentru a sprijini persoanele defavorizate, am implicat și biserica. S-au făcut șaisprezece pachete pentru aceste persoane, care sunt depozitate la complezul alimentar din Groșii Țibleșului, de unde aceștia și le pot lua!”, a încheiat primarul Nicolaie Burzo.

Lumea comunelor Țării Lăpușului e aparte. Aici sărbătoarea creștină inundă cu sfânta bucurie a Nașterii Mântuitorului, care se revarsă în comune, pornind de la Mănăstirea Rohia, un pilon de rezistență al creștinismului!

 

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here