EDITORIAL – Sarasăul, între proiecte de investiții și monumente istorice pitorești (FOTO)

260

Ion Covaci e primar de câteva mandate în Sarasău. A adus comuna la standarde europene. Într-un proiect ce se derulează și care presupune asfaltarea a 9,5 kilometri de drumuri și ulițe, comuna aceasta va avea asfalt plus facilitățile aferente (apă, canalizare, în perspectivă gaz) pe toată infrastructura comunală.

Sarasăul (re)devine astfel un adevărat „centru al cnezatului Câmpulungului“, cum era considerat în urmă cu câteva secole. Cu primarul aflat la volanul unei mașini de teren am străbătut comuna într-o zi caniculară imposibil de descris (marți, 25 iunie a.c.). Printre broboane de transpirație ce curgeau pârâiașe, cu o vizibilitate redusă înspre Ucraina (Zakarpatia) din pricină că aerul era încins, Ion Covaci ne-a arătat holdele de grâu, orz, avăz, mălai ce se întind înspre frontiera cu Tisa în table, parcă, de șah (frumos colorate). E un peisaj al oamenilor gospodari care nu lasă o palmă de teren nelucrat.

Se merge pe un drum paralel cu drumul național, asfaltat pe o lungime de 4,2 kilometri. Se muncea „la orice“!. Am ajuns la o bijuterie de arhitectură, o bisericuță monument construită în piatră. Lucru rar pentru Maramureșul Istoric, unde bisericile se construiau din lemn! Biserica monument „Sfinții Arhangheli“ a fost zidită în jurul anului 1600, din inițiativa soției unui boier moldovean, doamna Bălașa, care (spune povestea ori legenda) s-ar fi născut în Sarasău. În bisericuța monument a slujit ca episcop misionar, în anul 1704, Iosif de Maramureș (declarat sfânt de către BOR). Frescele din interior sunt pictate de către Traian Bilțiu Dăncuș.

Dincolo de litigii între creștinii ortodocși și cei greco-catolici (pornite în anul 1997), biserica aceasta (o bijuterie a creștinismului) ar putea deveni un centru creștin al cultelor religioase creștine, cu spațiu de parcare generos, cu o frumusețe a peisajelor din jur excepțională, cu câteva chioșcuri pentru cafea, sucuri, sandviciuri etc. Biserica monument ar căpăta astfel o nouă viață prin intermediul creștinismului. Privind frumusețea din jur mi-a venit în minte această idee. E o conjunctură creștină favorabilă după vizita Papei în România.

Am discutat așezat cu primarul din Sarasău despre asta. Cu puțină bunăvoință
dinspre Consiliul Local, cu ajutorul cetățenilor comunei și cu sprijinul BOR și a celorlalte culte religioase s-ar putea construi la Sarasău un centru creștin în jurul vechii bisericuțe monument!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here