EDITORIAL – Salariul minim pe economie versus salariul de tip “Penthouse” al bugetarului

679

Am ajuns la început de an! Am ieșit din sărbătorile “bugetare” de “iarnă”. De ce bugetare? Pentru că doar bugetarii au șansa să sărbătorească “autentic” aproape două săptămâni de concediu. Și am să dau o explicație simplă!

În România noastră, statul a devenit cel mai bun concurent al privatului. Dacă în sistemul privat discutăm încă de salariul minim pe economie, la stat lucrurile nu stau așa! Dacă la privat un angajat cu studii superioare ia în mână 2500-3000 de lei, un portar sau o femeie de serviciu primește în sistemul bugetar 3000-4000 de lei!

Această realitate naște zâmbete, nu-i așa? S-a ajuns la această situație aberantă ca salariul mediu din sistemul bugetar să fie cu peste 65% mai mare ca cel din sistemul privat! La aceste procente nu suntem egalați în Uniunea Europeană, media comparativă fiind de maxim 16-18% și nu în toate țările!

Statul a pus într-o situație penibilă mediul privat, acesta (neputând face față presiunii create de stat) a pierdut forță de muncă, aceasta deplasându-se la sectorul bugetar.

Azi dacă faci o angajare în mediul privat, și mă refer aici la o persoană cu studii superioare, negocierea începe cu întrebarea „Puteți să-mi oferiți măcar un salariu echivalent cu o femeie de serviciu din sistemul bugetar?. Adică 3500-4000 de lei?”. Răspunsul angajatorului este, firesc: „Nu pot”.

Astfel s-a ajuns la o situație extrem de periculoasă, sectorul privat să trăiască mai prost decât sectorul bugetar.

În mod normal, salariul este „meritul” pe care un angajat îl are în raport cu angajatorul lui, funcție de calitatea serviciului său. Putem zice că un angajat din sectorul privat este cu un randament mai slab sau este mai puțin pregătit decât cel bugetar? Nici pomeneală! Atunci de ce avem această mare diferențiere între salarii? Foarte simplu! Dacă în mediul privat este foarte importantă productivitatea, în mediul bugetar statul dă salarii arbitrare, fără nicio conexiune cu starea economiei, că doar nu dă de la el!

Performanța în sectorul bugetar este dată doar de gradul de rudenie, slugărnicie, guduratul etc.! Pe lângă faptul că un bugetar beneficiază de multe alte avantaje (vouchere de vacanță, zile libere care nu sunt recuperate niciodată dar plătite), beneficiază și de psihologia relaxată a omului că nu are șanse să-și piardă un loc de muncă! În sectorul privat orice derapaj financiar poate deveni fatal, angajații urmând să-și piardă locul de muncă!

Într-o țară săracă doar pentru unii și bogată pentru cei ce strâng „banii” țării s-a creat o stare de separare și sfidare totală! Cum credeți că sunt întreținute aceste lefuri de tip „Penthaouse” pentru bugetari? Prin credite externe! Vai de țara care se împrumută să dea salarii și pensii din credite! Ce fel de administrator este acela? Și cine va suferi de pe urma acestor acțiuni? Populația, bine-nțeles! Că popor nu mai suntem demult!

Avem mare nevoie de o reformă profundă în sectorul bugetar! Dar nimeni, și mă refer la toate guvernările din ’90 și până azi, nu a încercat să facă acest lucru, ele s-au tot rostogolit fără să se întâmple nimic! Simpla aducere aminte a guvernanților la fiecare preluare a puterii este uitată imediat.

Mulți funcționari publici, deși sunt foarte bine plătiți, la un nivel mare salarial, fac administrație în detrimentul populației.

Bugetul de stat este o consecință directă a activităților firmelor private, a profiturilor și a vânzărilor. Dacă mediul privat va muri vor mai exista bugetari bine plătiți?

Corin CHERECHEȘ 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here