EDITORIAL – S-a schimbat paradigma politică a Europei și-am prins și noi să copiem!

169

De vreo 20 de ani ne-a intrat „în căpățâni” că lumea occidentală funcționează în virtutea corectitudinii politice (political corectness-ul american). Și cum tot ce vine din SUA n-are cum să fie rău, ai noștri politologi și oameni politici au preluat termenul, prinzând a-l folosi de la culesul mălaiului și până la tratatele de colaborare politico-economică bilaterale – trilaterale ș.a.m.d.

Brusc, s-au răsturnat valorile, corectitudinea asta politică a devenit ciumată prin Europa și SUA. Ciuma a lovit și România, la modul de folosire a termenului. De 25 de ani ne-am bătut în piept cu multiculturalismul, lecții de multiculturalism au dat ai noștri de pe vremea Austro-Ungariei ori a Imperiului Turc. N-a mai fost bun multiculturalismul prin Europa, a fost declarat „ciumat” și gata cu el și-n România.

S-a revenit prin Occident la filoanele naționale (naționaliste și extremiste, chiar), nici noi n-am stat cu mâinile în sân! Patriotismul de tarabă, naționalismul cu orice preț au făcut uitat multiculturalismul și lecția românească (transilvăneană) de bună-conviețuire. Adică tot ce numeau europenii mai ieri, am aruncat la coș azi! Lucrurile s-au petrecut repede. Milioanele de români n-au apucat să învețe corectitudinea politică. Ce-au avut și ce-au pierdut? Nimic! Praful de pe tobă a fost adus de acest termen care a făcut purici mari prin SUA ori UE! La noi nu a fost nicio problemă să se schimbe macazul.

La cât de aiuritor se sucește politica în Europa, am fi mult mai câștigați dacă ne-am vedea de treabă. Instinctul politic puternic, dacă e folosit, duce la succes național (vezi Ungaria). Felul în care ne dăm după cum bate vântul așa zisei inteligențe politice internaționale ne transformă în „copiști nesemnificativi” și în politruci care nu joacă pe scena politică, doar urmăresc ce fac alții, cultivând un spirit de imitație de care nimeni n-are nevoie.

Fără o politică externă demnă nu vom avea o politică internă coerentă. Ne vom hrăni doar cu termeni politicoizi care sună frumos din coadă dar nu spun nimic despre România și despre români!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here