EDITORIAL – S-a sărbătorit, cu fast, Centenarul Republicii Valea Porcului

275

Vadu Izei este o comună cu o întâmplare (un fragment de istorie) pitorească, unicat în zona mitteleuropeană, și anumea crearea unei republici sătești în anul 1918, în vânzoleala produsă de căderea Imperiului austro-ungar și preluarea Maramureșului de către armata română și apoi de administrația românească.

S-a creat atunci un vid de putere, sătenii din Valea Porcului (azi, Valea Stejarului) organizându-se pe principiul unei republici primitive, cu toate „acareturile“ administrative aferente.

De atunci au trecut 100 de ani. În 15 august s-a sărbătorit Centenarul Republicii „Valea Porcului“. A avut loc o procesiune și o slujbă religioasă la monumentul edificat în memoria celor care au avut curajul să declare Valea Porcului ca republică independentă.

De asemenea, tot atunci s-au desfășurat Atelierele reunite ale meșterilor populari, tratament ezoteric cu „pticuri de rânză“ pentru a comemora 100 de ani de la eliberarea Maramureșului de către armata română și instalarea primului prefect român. Au fost evenimente desfășurate în cadrul {colii de vară Moș Pupăză (12-18 august 2019), Valea Stejarului – comuna Vadu Izei!

Autoritățile administrative ale comunei Vadu Izei, împreună cu Consiliul Județean Maramureș, au sprijinit evenimentul. Îl evidențiem astăzi, gândindu-ne că oficializarea unei sărbători (azi!) despre ce s-a întâmplat acum 100 de ani poate da startul unei documentări mai ample despre Republica Valea Porcului care, prin inedit, pitoresc, curaj cetățenesc și personaje ar duce la o poveste spectaculoasă în Europa Centrală și de Est, o poveste ce s-ar vinde excelent într-o cheie de dezvoltare a turismului.

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here