EDITORIAL – Românii sunt o națiune care se bazează pe emoții

96

Miercuri, președintele României a anunțat persoana nominalizată la funcția de prim-ministru. E vorba de actualul ministru interimar de la Finanțe, Vasile Florin Cîțu. Premier interimar este în continuare Ludovic Orban. Guvernul pe care îl va încropi Cîțu pare a fi menit să pice și să ajungem la alegeri anticipate. Bun!

După câteva ceasuri (puține), oficiali ai Ministerului Sănătății au anunțat primul caz de coronavirus (un tânăr de 25 de ani, din Gorj) confirmat. Anunțul a produs în România o emoție uriașă. De câteva ziule, românii discută doar de coronavirus, de epidemie, de pandemnie, de rezerve de hrană de parcă suntem în război și trăim cu emoția bolii și a foametei!

Daraverile cu guvernul interimar, cu alegerile anticipate, cu penibilele jocuri politice au trecut undeva la capătul priorităților românilor. Popor care se bazează pe emoții și nu pe logica rece, poporul român umblă prin magazine în căutare de ulei, zahăr, făină, orez ș.a.m.d. Cumpără cu sacii (inclusiv conserve și pastă de tomate), stochează în pivniță ori cămări.

Ce mai reprezintă „jocul politic” de la București într-o perioadă care s-a pornit acum câteva zile și va dura o perioadă lungă? Absolut nimic.

Pe acest „schelet” al realității din stradă, numirea lui Cîțu de către Iohannis e cel puțin apă de ploaie.

Am auzit discuții ale maramureșenilor despre felul în care guvernările astea de tranziție au distrus agricultura, despre faptul că România nu se poate hrăni singură, despre faptul că fără făina ungurească ori laptele polonez suntem condamnați la foamete. Ce să m,ai zic de carnea de porc, vită, pui, care vine din afara granițelor României. Iată motive suficiente pentru a trăi în sfera emoțiilor! „Suntem sclavii altor națiuni”, ziceau maramureșenii, stând la coadă prin magazine.

„N-avem nici energie electrică, n-avem pământuri ca să ne întoarcem la agricultură, noi, care-am fost grânarul Europei”, mai povesteau (și povestesc) între ei (cu năduf și emoție) oamenii acestui județ!

|ntre timp, sute de conjudețeni se întorc, zilnic, din Italia. Cazurile de coronavirus se vor înmulți. Epidemia asta (timp de trei luni) n-a determinat guvernul să achiziționeze termoscannere pentru aeroporturi, de parcă guvernanții și-au spus „La noi, nu! Suntem feriți de așa ceva!”.

De-abia s-au făcut licitații pentru termoscannerele cu pricina. Măști de protecție nu sunt sau speculanții le vând la suprapreț.

Sunt sute de motive care provoacă emoție. |n acest tăvălug emoțional, Vsile Florin Cîțu, nominalizat de Klaus Werner Iohannis ca premier, nici nu mai există în memoria acestui popor! Nu există din momentul în care Iohannis i-a rostit numele!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here