EDITORIAL – România şi epidemia de pestă porcină africană

389

Maramureşul n-are cazuri de pestă porcină africană! În judeţele vecine, e tragedie. În România, e dramă. Zeci de mii de porci au fost arşi. Ferme întregi au dispărut. Pe Dunăre, plutesc cadavre de porci infectaţi. Ministrul Agriculturii a dat ordin ca recoltele pe unde au trecut porci mistreţi să fie arse.

Gestiunea unei astfel de epidemii e cumplită. Trebuie să ai instituţii puternice şi specialişti. “Merge şi aşa” ca zicala românului nu mai funcţionează pe vreme de molimă! Mii de familii au rămas fără “grăsunul” din coteţ. Că va plăti Ministerul Agriculturii pierderea suferită de ţărani e şi nu e în regulă. Vede ministrul Daea ţăranii români descinzând în supermarketuri, să îşi cumpere două kile de carne de porc? Nu cred!

Firele care se vor lega între ele în această piramidă a pestei porcine africane vor duce la dispariţia sutelor de mii de porci şi la disparţia porcilor mistreţi. Riscul e ca după ce va trece pesta porcină, Uniunea Europeană să interzică ţăranilor să mai ţină porci în coteţe, din pricină că nu pot asigura condiţiile sanitar-veterinare propice creşterii şi dezvoltării porcilor.

Oamenii de afaceri care cresc porci în afaceri până nu demult coerente trăiesc drame uriaşe. Afaceri pierdute. Angajaţi rămaşi pe drumuri. România nu e pregătită să gestioneze o astfel de criză. Despre pesta porcină africană, se ştia din anul 2016, când au apărut cazuri în comuna Micula (judeţul Satu Mare). S-a tras, deci, semnalul de alarmă!

Autorităţile n-au făcut mare lucru la Bucureşti, unde se află decizia. Din anul 2016, când se putea interveni şi nu s-a intervenit, au trecut doi ani şi suntem în vara lui 2018! Nu mai e cazul să se intervină, e clar că trebuie să se gestioneze molima pestei porcine.

Există riscul să dispară şi porcii mistreţi din păduri, şi porcii să fie crescuţi doar conform regulilor europene (UE). Românii care au porci şi care vor mai creşte porci se află în pericol ca o tradiţie bine configurată în Transilvania, creşterea şi tăiatul porcului de Crăciun să dispară.

Cine s-a întâlnit în lecturile copilăriei cu cărţile lui Ioan Slavici ştie că personaje ca Lică Sămădău ş.a.m.d. erau porcari de meserie şi de tradiţie. La noi, se mănâncă porc şi se creşte porc. Ceva se va schimba în felul acesta de a fi al românilor! Daea (Ministrul Agriculturii) ia decizii, după decizii şi se vede pe faţa lui că e speriat, chiar îngrozit!

Marian ILEA

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here