EDITORIAL – România bairamului pe bani publici (I)

417

Marți, săptămâna aceasta, în urma editorialului “Salariul minim pe economie ,versus salariul de tip Penthouse al bugetarului”, s-a inflamat o parte bună din viața socială a județului. Mi-au scris în privat zeci de prieteni, deținători de afaceri importante, pe lângă felicitările că am avut “curajul” să scriu despre realitățile curente. M-au și întrebat ce e de facut!?

Eu nu îndemn pe nimeni la revoluție, pentru simplu motiv că nu cred în aceste tipuri de manifestări. Rolul presei este de a conștientiza mediul obiectiv și cauzal, sincopele sistemului financiar și politic. Conștientizarea cetățeanului cu realitățile poate să genereze un răspuns la acțiunile politicului.

Violența nu caracterizează o democrație, dar protestele da, și nu cele superficiale, care țin 24 de ore, după care, ne împachetăm parcardele, mergem acasă și așteptăm deciziile politicului! Dau aici exemplu Franța!

Zilele trecute, premierul Ludovic Orban trăgea un semnal de alarmă asupra faptului că, în zece ani de zile nu ne vom mai permite să plătim toate pensiile, și ca urmare, vârsta medie de pensionare să fie de 70 de ani! Dar nu obligatoriu, ci doar cine dorește!

A fost o simplă propunere pentru a urmări care sunt reacțiile sociale. Avem în România pensionari tineri de lux, care la 40-50 de ani s-au pensionat. Aceștia cumulează pensia cu un salariu bine remunerat, și în sistemul bugetar rare sunt cazurile când sunt angajați în sistemul privat sau și-au deschis o afacere!

Sunt în totalitate de acord cu deciziile premierului, ca exemplul dat mai sus să nu meargă cumulat salariul+pensie, dar dorința mea este să se acționeze în acest sens.

Speranța medie de viață a românului a crescut în ultimele decenii, ajungându-se undeva la peste 70 de ani. Înainte speranța de viață era undeva pe la 63-65 de ani, exact perioada când se intra la pensie. Omul intra la pensie, și în decurs de 3-4 ani deceda! Beneficia de pensie, o parte mică din ce a contribuit! Putem spune că statul are banii necesari de pensii pentru pensionarii de serviciu, cei care încasează pe lună undeva până la 1.500-1.800 lei.

Dar avem și pensionari “speciali” că doar într-o orânduire avem mai multe “clase sociale”. Aceștia încasează pensii nesimțite și sfidătoare!! Calculul nefiind unul pe principiul contributivității acestora! Sunt mulți, sunt puțini, dar costă mult un stat sărac care face împrumuturi externe pentru plata obligațiilor către cetățeni.

Un simplu exemplu al anilor 2020! Salariul minim pe economie se situează undeva pe la nivelul sumei de 2.200 lei, înmulțit cu 25%, cât sunt dările pentru fondul de pensii, avem suma de 550-600 lei!

Se adună într-un an 7.200 lei și 30 de ani de muncă sunt 216.000 lei. Dacă ne pensionăm vom primi lunar 1.800-2.000 lei, în cel mai bun caz, și 21.600 lei pe an.

Dacă trăim până la vârsta de 71-72 de ani, deci 5-7 ani de pensie, primim de la stat undeva în jurul sumei de 130.000 lei! Până la suma de 216.000 lei, cu cât am contribuit noi de fapt la fondul de pensii, mai rămâne aproximativ o sumă de 85.000 lei. Ce face statul cu suma care nu ai incasat-o? Nu știm! Dar cred că știm pensiile speciale și altele.

Soluția cea mai bună, după părerea mea, e că fiecare dintre noi trebuie să aibă grijă de propria bătrânețe, dacă o ajunge!

Banii de contribuții la fondul de pensii, fiecare dintre noi să și-i pună într-un cont bancar, pentru că mai primim și dobânzi!

Ne vom pensiona la 70 de ani! Ca să nu mai prindem pensia. Și statul să rămână cu banii pentru a putea suporta cheltuielile speciale ale potentaților zilelor noastre. Am atins doar două zone de unde se risipește banul public. Voi continua cu alte subiecte din zona administrațiilor publice locale!

Corin CHERECHEȘ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here