EDITORIAL – Recuperări culturale

219

Augustin Cozmuța a fost un cronicar al fenomenului literar vreme de ani buni, înainte de 1989 și după aceea. Anul trecut a apărut o carte rămasă în manuscris, „De la Nord statornic la Nord literar“ care întărește afirmația de la începutul acestui text. Lucrarea a văzut lumina tiparului sub egida Bibliotecii Județene „Petre Dulfu“ Baia Mare, în cadrul programului cultural „Maramureșul perpetuu“, coordonat de dr. Teodor Ardelean.

Săluc Horvat semnează prefața! E bine să cităm din aceasta pentru a descifra de la început resorturile și miza care au dus la apariția cărții. „Ideea unei reviste de cultură în Baia Mare a pornit cu mulțI ani în urmă. O primă încercare se datorează elevilor români de la gimnaziul din Baia Mare care reuniți în Societatea de lectură și bibliotecă, sub îndrumarea profesorului de română Ștefan Pop, au redactat, în anul 1869, revista-manuscris „Însemnări literare“, în care și-au adunat creațiile.

Între semnatari se numără și Petre Dulfu, elev la acest gimnaziu, viitorul scriitor, autorul „Isprăvilor lui Păcală“ și al altor lucrări literare“, scrie Săluc Horvat în textul „Ideea de revistă, de la vis la realitate“, apărut ca prefață la cartea lui Augustin Cozmuța. E o carte construită din texte rămase în manuscris sau publicate în periodice de cultură ale vremii și-n ziare ca „Pentru socialism“ ori „Graiul Maramureșului“! Augustin Cozmuța scrie despre încercările care s-au făcut la Baia Mare (în Maramureș) pentru ca ținutul acesta să aibă o revistă de cultură serioasă. În textele lui Augustin Cozmuța se regăsesc oameni de cultură (unii, din păcate, uitați) cu rolurile pe care le-au avut în acțiunea prea lungă care a dus la apariția revistei „Nord literar“ ca revistă de cultură a Maramureșului.

De la revista de cultură la asociația de scriitori calea a fost lungă, contând, până la urmă, rezultatul pozitiv.E de remarcat calmul scriiturii, lipsa de patimă (specifică atât de des oamenilor de litere din Maramureș) duce la relatări viabile și valabile din perspectiva istoriei literare. Augustin Cozmuța fotografiază situațiile și prinde în textele-i atmosfera și spiritul acelor ani.

De la „Mișcarea poeziei“, cu prelungiri tradiționaliste în dulcele stil clasic, până la recuperări de tradiție în expresia modernă, până la „Prezențe ale prozei“ sau „Dramaturgie și teatru“ ori „Critică și istorie literară“ etc., textele sunt de interes din perspectiva unui cititor ce dorește să cunoască ani buni de cultură în Maramureș ori a unui istoric literar pentru care cartea lui Augustin Cozmuța e aur curat.

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here