EDITORIAL – Protestul ca formă democratică de manifestare la Baia Mare

158

La Școala Populară de Artă „Liviu Borlan” sunt proteste ale părinților ce au copii integrați în programele acestei instituții. Sunt „emoționale” aceste forme de manifestare care contestă o hotărâre a CJ Maramureș prin care instituția „se desființează”, de fapt trece în cadrul Centrului de creație „Liviu Borlan”.

Consiliul Județean, prin hotărârea cu pricina, a creat din două instituții una singură, cu un mai puternic impact în zona culturală și cu mai mare accesibilitate înspre proiecte de finanțare din fonduri europene. Felul acesta de a consolida o mișcare culturală județean s-a practicat în urmă cu câțiva ani în alte județe din România și e o reușită, nu un coșmar. Că există rezistență la nou ține de firescul naturii umane. Cei de la Școala Populară de Artă „Liviu Borlan” protestează, e firesc să-și manifeste nemulțumirile legate de tradiția școlii (60 de ani de muncă în cadrul acestei instituții) și să deplângă situația.

Consiliul Județean a dat asigurări coerente că nu e vorba de desființare ci de o continuare a activității sub umbrela performanței. N-ai cum să convingi artiștii ori părinții copiilor ce învață aici decât în timp! Dacă se va păstra standardul performanței și dacă lucrurile se vor așeza mai coerent decât până acum toată lumea culturală va fi mulțumită. Protestul, în sine, e o formă de manifestare utilă pentru cel împotriva căruia protestezi. Validând noua instituție și performând, Consiliul Județean va demonstra că a gândit în folosul culturii din județ. De semnalat ca o certitudine a acestor zile e faptul că un mare artist ca Liviu Borlan dă numele unei puternice și complexe instituții de cultură. Un artist de talie europeană cum e Liviu Borlan merită să aibă numele pe frontispiciul unei instituții culturale județene de anvergură.

Sunt convins că protestele vor continua și că pariul nașterii „Centrului…” va ține de obținerea modulelor de performanță culturală majoră. În ultimii ani, Consiliul Județean a demonstrat că e interesat de legitimarea culturală a județului prin performanță și că nu intră în jocuri politice ieftine când e vorba de promovarea valorilor culturale.

Proiectul cultural ce se construiește la Baia Mare și ce are în conținut și denumire pe „Liviu Borlan” consider că e viabil și generos. Ca orice construcție, a creat rezistență. Dacă va fi o reușită, protestele se vor uita, „emoționalul” va fi înlocuit de performanță și lucrurile vor funcționa în continuitate și nu pentru a neantiza ori agresa valorile culturale din Maramureș!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here