EDITORIAL – Proiecte eficiente pentru comunitățile din Maramureș

258

Unul dintre proiectele naționale care a tentat și tentează orașele din Maramureș ține de axa 3 din Programul POR, derulat în perioada 2014 – 2020, care se referă la „sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon“.

Am întâlnit un astfel de proiect aflat în derulare la Vișeu de Sus. E rândul Băii-Sprii, oraș care are un proiect pentru o finanțare nerambursabilă de 20.066.856, 14 lei pentru achiziționarea unui număr de nouă autobuze solo 12 m Hybrid. E vorba de autobuze hibrid de tip diesel/electric ce urmează să circule pe linia 8, după cum urmează: 32,2 kilometri pe traseul Baia Mare – Baia-Sprie și retur (15,2 kilometri în Baia Mare).

Se va obține astfel asigurarea mobilității în orașul Baia-Sprie prin modernizarea sistemului de transport public în comun și pietonalizarea zonei centrale a orașului. Prin folosirea autobuzelor hybrid se reduc emisiile de carbon, se încurajează utilizarea sistemului de transport public și (nu în ultimul rând) va crește gradul de atractivitate a zonei centrale (de factură medievală bine păstrată) din Baia-Sprie, Orașul devine și o atracție turistică de factură istorică.

Se reduc emisiile de carbon, consumul de combustibil pentru autovehicule deoarece folosindu-se de către cetățeni transportul public în detrimentul mașinilor personale e evident că poluarea din oraș se reduce considerabil. În cadrul investiției s-a avut în vedere și creșterea confortului în timpul deplasărilor și reducerea timpilor de deplasare, obținându-se un serviciu public de transport mult mai eficient.

Se are în vedere reamenajarea și dotarea stațiilor de transport public. Sunt multe avantaje care rezultă din derularea acestui proiect în Baia-Sprie ori în Vișeu de Sus. De fapt, orașele din Maramureș sunt tentate de astfel de proiecte care au avantaje pentru comunitățile umane și deschid perspective de dezvoltare turistică pe cât de coerente pe atât de vizibile într-un timp scurt și mediu!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here