EDITORIAL – Probleme grave în administrația locală a comunelor

305

Un adevărat haos legat de Codul administrativ și Codul de procedură administrativă sufocă administrațiile publice locale în comunele din România. Semnale de alarmă se trag de ani de zile fără să se ia și măsurile apte să desțelenească teritoriul administrativ în care autoritățile locale stau să se sufoce la nivelul lor de bază: comunele patriei!

Asociația comunelor din România s-a întâlnit în 4 iunie a.c., la București, cu
ministrul de resort, Vasile Daniel Suciu. A participat și Ioan Stegeran, primarul comunei Fărcașa. S-a discutat necesitatea adoptării Codului administrativ. Problema discutată are vechime! Încă din anul 2004 au loc astfel de dezbateri. E incredibil! Vreme de ani buni, pașii făcuți au fost aiuritori.

În anul 2008, HG cu nr. 1360 aproba tezele prealabile ale proiectului Codului de procedură administrativă. După opt ani a apărut o altă HG privind aprobarea tezelor prealabile ale Codului administrativ. În toată perioada s-au implicat specialiști de elită, universitari și structurile asociative ale administrației locale plus experți europeni. S-a stabilit și ordinea în care trebuie adoptate hotărârile: întâi Codul administrativ și apoi Codul de procedură administrativă. Bun!

Situația de azi e absurdă: există tezele prealabile, aprobate de peste zece ani, în vreme ce reglementările specifice răsdezbătute zac prin sertare ori, și mai rău, urmează căi cu vicii de procedură în Parlamentul României. Vin alegerile locale în anul 2020 și Codul administrativ (extrem de necesar în activitatea autorităților comunelor) e absent! Ministerul de resort a propus un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind Codul administrativ. Proiectul s-a dezbătut în cadrul întâlnirii dintre reprezentanții Asociației comunelor din România și ministrul de resort, concluzia unanimă fiind că e necesară celeritatea în promovarea OUG.

Dezbaterile pro și contra pe această temă sunt firești. Nefiresc e că au trecut vreo 15 ani de când tema aceasta prioritară a rămas la stadiul de temă. Între timp, Codul administrativ lipsind (prin acesta s-ar fi putut realiza sistematizarea, concentrarea și armonizarea legislației), comunele României se confruntă cu o legislație tot mai stufoasă și incoerentă. Primarii din comune sesizează și unele probleme legislative, încearcă să funcționeze în condițiile haosului creat de lipsa Codului administrativ. Numai că boala aceasta a cangrenat, vreme de atâția ani, sistemul administrației publice locale. Și cum… dezbaterea pe această temă va continua, e bine să ne alăturăm și noi acestora! Asta am făcut în textul de față!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here