EDITORIAL – Probleme cu bisericile de lemn din Maramureș sau d’ ale Monitorului Oficial?!?

325

Iată cam ce au reușit să scrie în Monitorul Oficial al României din 23 septembrie (zi de vineri) a anului 2016 diriguitorii de atunci ai României: “Acte ale organelor de specialitate ale administrației publice centrale”, punctul 3765 – “Ordin al ministrului Culturii pentru aprobarea Normelor metodologice privind elaborarea și derularea Programului național de Restaurare a monumentelor istorice, finanțat de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii și gestionat de Institutul Național al Patrimoniului”.

La normele metodologice ale acestui demers, la articolul 5, găsim următoarele: (1). Includerea monumentelor istorice în PNR (patrimoniul național – n.n.) se realizează în baza condițiilor de eligibilitate și a unor criterii de prioritate prevăzute în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, cu respectarea priorităților Ministerului Culturii și ale Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice în ceea ce privește protejarea patrimoniului contruit; (2) Pot fi incluse în PNR următoarele categorii de monumente istorice: b) monumente istorice înscrise în Lista monumentelor istorice, actualizată, aflate în proprietatea cultelor religioase recunoscute de lege.

Până aici e în regulă. Numai că… în Monitorul Oficial al României nr. 631 din 19 iulie 2018 apare o ordonanță de urgență a Guvernului Dăncilă privind aprobarea Programului de Investiții în Domeniul Culturii, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Și în acest document găsim următoarele:

Articolul 4 (A): Beneficiarii Programului sunt: a) autoritățile administrației publice centrale, inclusiv Ministerul Culturii și Identității Naționale, precum și instituțiile aflate în subordinea acestora, indiferent de sistemul de finanțare; b) autoritățile administrației publice locale.

La articolul 5 se spune: Nu sunt eligibile pentru finanțarea categoriilor de cheltuieli de investiții prevăzute la art. 1 alin (2) lit. b) și d) aferente următoarelor: a) Monumente istorice sau obiective culturale aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice; La litera e) (avem) monumentele istorice înscrise în Lista monumentelor istorice, actualizată, aflate în proprietatea cultelor religioase recunoscute de lege.

Aici oprim textele de lege care se bat cap în cap. Mai simplu: nu sunt considerate eligibile pentru finanțarea categoriilor de cheltuieli pentru finanțarea categoriilor de cheltuieli de investiții bisericile de lemn înscrise în lista monumentelor istorice!

Textele citite în continuitatea lor, din anul 2016 până la OUG din 2018, creează o problemă uriașă în Maramureș. Ca să fie eligibile la finanțări, bisericile de lemn se vor distruge, comunitățile (cultele) religioase ar trebui să le doneze primăriilor ca să capete eligibilitate . Se pare că așa s-a întâmplat în comuna Fărcașa.

Ca texte de lege ne aflăm în fața unei aiureli uriașe care lovește în monumentele istorice (biserici de lemn) ale Maramureșului într-un mod gratuit, de parcă toți cei care au contribuit la OUG-ul ăsta trăiesc într-o lume paralelă ori pe altă planetă!

E cazul ca autoritățile județene să ia drumul Bucureștiului și să-i scuture pe cei din capitală care, în incompetența lor, le blochează investiții ce doar întăresc mândria de a fi român și patriotismul (dacă se va face!) și care nefăcându-se omoară parte din istoria Maramureșului și a Transilvaniei!

Marian ILEA   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here