EDITORIAL – Prin Codru – Chioar, pe vreme de caniculă

108

Marți a fost o zi de trecut în „carnetul cu amintiri” al celor care au trăit-o în Țara Codrului și Chioarului! Caniculă cum n-am mai avut anul ăsta, caniculă infiltrată prin pereții clădirilor în care funcționează primăriile. Pe ici-pe colo au apărut sisteme de aer condiționat. S-a paradit atât de grav clima în România încât nu se mai poate munci fără aer condiționat.

Exemplul elocvent: la Ulmeni, în biroul primarului, tocmai se instalase sistemul de aer condiționat și funcționa! Era „în probe” și aerul era răcoros, plăcut. Mai trebuia să apară Lucian Morar, primarul urbei, și să se apuce de lucru! Foarte bine.

În Coaș, la orele dimineții se muncea. Strategii, proiecte, lucrări și o încercare de dezvoltare a satului de vacanță la Întrerâuri. Primarul ne-a explicat că e în procedură de licitație pentru luciul apei, cel care dă farmec unei ministațiuni aproape turistice care a transformat Coaș (Întrerâuri) într-o tentație pentru băimărenii ce-și doresc case de vacanță unde să poată sta în vreme de caniculă, când în oraș toate se încing, de la asfalt până la apartamentele de bloc, de la terase cu bere până la bietele creiere ale locuitorilor!

Mașina trece printr-un aer gras și clicos înspre Șomcuta Mare. Învățăm tipuri noi de comportament. E canicula prin care poți circula doar cu aerul condiționat din mașină pornit. Diferențele de temperatură sunt uriașe când cobori din autoturism și intri în aerul încins, îți întunecă ochii.

Pe astfel de temperaturi, în august, serviciile de urgență au de lucru. Spitalele așijderea.

Primarul Buda e la muncă. În Șomcuta e ca și gata serviciul SMURD, vor fi 22-24 de angajați. Se va asigura acest ținut cu un sistem de reacție rapidă înspre pacienți.

Sigur că angajații urmează să vină de la o școală de profil. Promisiunea asigurării de personal aparține fostei ministru de la Interne, Carmen Dan.

Povestim cu primarul Șomcutei despre o deplasare în Italia a corului din Vălenii Șomcutei. „În fiecare an facem astfel de deplasări. Sunt mai multe coruri în Șomcuta Mare, satele aparținătoare au fiecare corul lui. A sosit timpul corului din Vălenii Șomcutei. Între 11 și 17 septembrie vom cânta pentru românii din diaspora, în două locații aproape de Roma și într-o stațiune turistică pe malul mării”, ne-a spus primarul.

De menționat că edilul cântă în cor. Va fi și conducătorul delegației și „prestator cultural de servicii”.

Ieșim din primărie, e cald, o luăm către Satulung și Fărcașa. Depinde cât ne va mai lăsa canicula și câți dintre primari vor mai fi de găsit la primării.

E trecut bine de ora 12.00, fără aer condiționat nu se mai poate respira!

Marian ILEA   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here