EDITORIAL – Primele zile de după alegerile prezidențiale

263

Scorul cu care Klaus Werner Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale e uriaș. Doar Ion Iliescu și-a adjudecat astfel de alegeri în anul 1992 cu 85%. Iohannis e pe locul doi într-un astfel de clasament.

Noul (vechiul) președinte are o legitimitate imensă. E foarte important pentru România cum și-o va folosi. După câștigarea alegerilor, acesta a promis că se va implica total.

Bun! Mai e și șansa că, la Palatul Victoria, „guvernul meu” (ca să-l cităm pe președinte) se va apuca de treabă.

Chiar dacă PSD-ul (mai nou) prin vocea lui Fifor a anunțat că partidul va pregăti o moțiune de cenzură împotriva guvernului Orban nu e cazul ca pe culoarele Palatului Victoria să existe vreun gram de teamă. Termenul des folosit (de două zile) de către analiștii politici, de câte ori vine vorba de PSD, e „varză”!

La vârful acestui partid, Viorica Vasilica Dăncilă e varză, cei din juru-i, cei care i-au fost fideli și au condus campania-i electorală, sunt… varză etc.

Baronii, în frunte cu Marcel Ciolacu, se reorganizează. Perdanta alegerilor va pleca de la cârmă (probabil) prin demisie!

|n PSD, când pierzi alegeri dispari din prim-planul politicii și… gata… nu mai aude nimeni de tine! Exemplele abundă!

E drept că partidul acesta are nevoie de reformare, resetare și, mai ales, de figuri noi și de tineri social-democrați. Dacă-n PSD cadrele vechi se vor roti la conducere nu va fi nicio scofală la alegerile locale.

PSD-ul poate studia rapid ce s-a întâmplat cu PD-L-ul într-o situație asemănătoare.

E drept că partidul social-democrat e mare și e drept că membrii lui s-au săturat să vadă cum o doamnă ca Dăncilă conduce destinele partidului jenant și rușinos.

Ce trăiește social-democrația azi, în România, ține de aberațiile produse de Liviu Dragnea în numele PSD la vremea când beția puterii îi luase mințile.

Despre cei trei ani de coșmar din România lui Dragnea e de scris mult și de analizat adânc! Până atunci, țara trebuie condusă și altfel decât până acum.

De cum și ce se va întâmpla de aici înainte răspund Iohannis, ca președinte, și Orban, ca premier!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here