EDITORIAL – Primarul din Tg. Lăpuș a adus Lumina Sfântă de Sărbătorile Paștelui

53

“Am fost la Cluj, am adus <<Lumina de Sfintele Paști>> pe care preoții au avut grijă să o dea tuturor creștinilor. A fost impresionant, lăpușenii au trăit emoția acestui eveniment chiar dacă au avut sărbătorile creștine în familiile lor. E o experiență pe care n-o s-o uit. Creștinismul se poate trăi în comunitatea mare dar când vremurile sunt tulburi, așa ca în ultimele luni de zile, creștinismul trăit în familie e la fel de puternic”, ne spune Mitru Leșe, primarul din Tîrgu Lăpuș.

E miercuri dimineața. Stăm de vorbă despre oraș cu un primar pe care nu l-au speriat ordonanțele militare. Mitru Leșe e colonel de armată în rezervă. De la Sfintele Sărbători de Paște ajungem la oraș, la felul în care se dezvoltă. Șantiere sunt peste tot. De la pod și până la trotuarele care-și capătă forma și care se află în faza de finalizare.

Mai sunt grădinițe ce se construiesc în satele aparținătoare. Vorbim despre campusul din oraș, despre problemele legate de romi și apoi revenim la credință.

„E un loc binecuvântat acesta în care trăim”, spune primarul, „avem mănăstirea Rohia ca placă turnantă a credinței. Noi administrăm în spirit creștin durerile acestor vremuri, nu e greu, respectăm toate prevederile ordonanțelor militare dar nu uităm că suntem oameni. De sărbători am trecut pe la cei din satele care aparțin Târgu- Lăpușului, sunt oameni harnici, pe ei se bazează agricultura zonei. Sunt, din păcate, înghesuiți în bucătărioare de vară, în timp ce în curți au case mari pe care le-au făcut copiii ce muncesc în străinătate. Bătrânii sunt o parte din motorul acestui oraș, sunt cei care administrează, cuminți, gospodăriile pentru când se întorc copiii din străinătate”.

Despre problema legată de romii din Ponorâta, primarul ne spune că… n-a fost nicio problemă. Administrația locală a cerut pentru toată lumea respectarea prevederilor din ordonanțele militare. Romii au înțeles să respecte prevederile ordonanțelor militare și lucrurile au intrat în normal.

Despre dezvoltarea orașului, Mitru Leșe vorbește cu entuziasm. Spune că s-a dorit inițial ca spitalul din oraș să devină spital suport pentru Covid-19. „Am intervenit, începând de la DSP-ul din județ și până la premierul Ludovic Orban. Am oprit această acțiune. Spitalul din oraș e o investiție compleză pe care am gândit-o ca spital performant pentru Țara lăpușului și așa va rămâne”, spune primarul.

Despre noul coronavirus aflăm că orașul e curat, au fost câteva zeci de persoane care au stat în izolare, n-au fost probleme și la testări au ieșit negativi. Problema Covid-19 e tratată cu maximă seriozitate, începând cu accesul în clădirea Primăriei, s-au achiziționat măști de protecție și dezinfectanți. „O astfel de provocare, care ar fi putut lipsi, ne-a arătat că în momente dificile trebuie să aplici decizii de protejare a locuitorilor în oraș și-n satele care-i aparțin. Oamenii au înțeles și n-am avut pșrobleme deosebite. Administrăm și-n vremuri deosebite orașul, așa cum o făceam și-n timpuri mai bune, pe care le așteptăm”, încheie Mitru Leșe.

Marian ILEA    

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here