EDITORIAL – Primarul cu gândire managerial – europeană din Vișeu de Sus

2039

Primarul Vișeului de Sus, Vasile Coman Vărzaru, administrează 200 kilometri de străzi! Și-e și greu să numeri acești kilometri pe care, dacă îi pui în linie, ajungi până la Alba Iulia sau mai departe!

Vișeul de Sus alunecă cu străzile lui în curgerea Vaserului de o parte și de alta a malurilor, urcând înspre dealuri și înspre munte!

Și cum, pentru Vasile Coman Vărzaru e obligatorie dragostea față de orașul pe car eîl diriguiește, acesta îți repetă adeseori că Imperiul Austro-ungar, în documentele istorice, numește Vaserul fluviul pe care plecau la vale de la Măcârlău plutele conduse de plutași, de fapt, lemnele pe care și le dorea Viena sau Budapesta. Pentru pădurile Vaserului au fost trimiși să colonizeze zona țipțerii! și uite așa, povestind cu primarul, pe terasa unui complex hotelier performant, Mirage Resort, care îți amintește de Tirol ori de Bavaria, ajungi să te plimbi dinspre istoria locurilor acestora către prezent.

Mirage Resort a adus performanța turistică în oraș, deoarece Mocănița aduce turiști cu duiumul, rentabilizând afacerile din domeniu.

În vara aceasta vin, din nou, cei din Croissy sur Seine și întâlnirile culturale de valoare europeană se vor derula într-o formulă care transformă, preț de câteva zile, Vișeul de Sus, într-un pol de performanță culturală europeană. De aceea, Vasile Coman Vărzaru spune că, pentru el, e o onoare că a ajuns primar. E o demnitate oferită lui de către vișeuani și acest lucru îl obligă enorm să transforme orășelul cu 200 kilometri de străzi într-un oraș al Europei! Și asta chiar face primarul acestor ani în Vișeu!

Investițiile din oraș se derulează pe segmente (porțiuni) de infrastructură, în timp ce dezvoltarea turistică ține de apariția pensiunilor de profil și a unui sistem hotelier occidental. Se respectă aici și principiul de arhitectură tradițională, care adaugă frumuseții peisajelor și frumusețea construcțiilor ce-l populează. Aici, betonul inestetic nu “ciuntește” Natura!

Povestesc cu Vărzaru despre istoria locului! La resort-ul Mirage pereții din casa scărilor și de pe holurile hotelului sunt pline cu fotografii de epocă imense. O idee excepțională prin care turistul ia contact cu trecutul acestei așezări. Primarul se uită la imagini și deapănă o poveste despre Castelul Regelui Ferdinand de la Făina și despre vânătorile regale din anii  ‘20 ai secolului trecut și despre felul în care regele Ferdinand Întregitorul a numit Valea Vaserului unul dintre cele mai frumoase locuri ale României!

Din păcate, castelul a dispărut! Povestea locului spune că s-a construit rapid clădirea regală și că lemnul a fost verde ori insuficient uscat. Din această pricină, azi a mai rămas doar lentila fundației. În anul 2014, Vărzaru a identificat vechea fundație a castelului, însoțindu-i pe specialiști ai Romsilva, care au descoperit vechile fundații ce se întind pe mai bine de 140 de metri pătrați.

Și cum există relatări despre castel, despre numărul de camere la parter și felul în care era construită mansardă, plus o fotografie de epocă a clădirii (regăsită și pe pereții de la resort-ul Mirage), s-ar putea reconstrui pe vechiul amplasament “Castelul Regelui Ferdinand”, care ar aduce zonei un plus de interes turistic!

Planurile numeroase ale primarului din Vișeul de Sus au farmec, omul le spune cu modestie. De fapt, asta ar cam fi calitatea acestui om hâtru, cu succes în afaceri, care a avut o viziune de dezvoltare turistică a orașului, pe care a pus-o în practică, ajungând primar. Mocănița a devenit motorul turismului performant în urbe. și uite că viziunea hâtrului – modest devine realitate în acești ani, într-un oraș pe care vizionarul îl administrează din dragoste și respect față de istoria și de prezentul așezării. Vărzaru, în tot ce face, pregătește viitorul european al Vișeului de Sus.

Marian ILEA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here