EDITORIAL – Precampania electorală s-a terminat, începe bătălia reală pentru europarlamentare!

232

Mare lucru nu ne-a arătat precampania electorală. Alegerile europarlamentare n-au stârnit niciun interes în zona rurală! În comunitățile restrânse din comune oamenii sunt reticenți când vine vorba de trimis 33 (sau 32) de europarlamentari români în Parlamentul Europei.

În loc ca partidele politice să explice „pre limba omului simplu“ ce-i cu europarlamentarii și ce-ar trebui să facă aceștia pentru țară, discursul politic s-a bazat doar pe chestiunile interne de sorginte politică. Limbajul politic a rămas „la podea“ așa că electoratul se rezumă doar la nucleele dure ale activiștilor de partid. Nu s-a găsit „butonul“ apt să electrizeze politic românii. Votul nu va fi popular ci al activismului politic! Câștigă, până în această etapă, PSD-ul, care are aparat politic peste tot!

În mediul urban, orașele mari, dreapta românească stă bine, în rest lipsa de comunicare lasă electoratul adormit fără a stârni interes legat de importanța votului din 26 mai. La o prezență la vot de 30% sau sub 30%, PSD-ul se află în față, dacă se va întâmpla ceva în următoarele două săptămâni și dreapta politică se va mișca înspre electorat procentul legat de prezența la urne ar putea să crească. Numai că… prima săptămână de campanie electorală va fi „în surdină“ deoarece sărbătorile creștine ale Sfântului Paște umbresc (aproape pun în întuneric!) alegerile europarlamentare.

Timpul politic curge în favoarea celor de la putere! Oricât vom scrie despre importanța votului și a prezenței la urne, nu cred că vom aduce oamenii la vot. Nu e rolul presei să cheme românii să aleagă europarlamentarii. E rolul unei adormite clase politice.

Totuși… mai scriem o dată că e esențială prezența la vot, că democrația fără a vota e nulă și uneori e în favoarea antidemocrației!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here